Ik ga (vegetarisch) gehakt maken van slaapmedicatie. Misschien maak ik er geen vrienden mee en ik realiseer me hoe hopeloos slaapgebrek je kan maken. Juist daarom vind ik het zo belangrijk om alle informatie die er is over slaappillen voor je op een rijtje te zetten. De conclusie is lekker behapbaar: niet aan beginnen!

Slaapmedicatie lenen

Ik herinner me een ochtend tijdens een van mijn banen in loondienst waarop we een collega misten. We konden degene niet telefonisch bereiken en maakten ons met het verstrijken van de tijd meer zorgen. Na een paar uur volgde de ontknoping. Vanwege een slechte nacht had deze persoon halverwege de nacht wat slaappillen van een familielid ingenomen. Was nog flink ‘onder invloed’ met de auto richting werk gereden. En vervolgens vanwege opvallend rijgedrag door een medeweggebruiker aan de kant gezet waarna de politie werd ingeschakeld…

Wie neemt slaappillen?

Naar schatting 1,5 miljoen Nederlanders slikken regelmatig een of meerdere slaapmiddelen. Jaarlijks wordt er 54 miljoen aan uitgegeven (Stichting Farmaceutische Kengetallen). Vooral 65-plussers zijn grootverbruikers (een op de vier). Met alle gevolgen van dien: door de bijwerkingen (spierverslapping en sufheid) vallen zij vaker. Jaarlijks belanden zo’n 7000 65-plussers in het ziekenhuis na een val. Slaapmedicatie is hierbij de grootste boosdoener. Huisartsen hebben een richtlijn bij klachten op het gebied van slapen. Deze richtlijn stelt dat de behandeling bij voorkeur niet medicamenteus moet zijn en vooral moet bestaan uit voorlichting en gedragsmatige adviezen. Huisartsen mogen in uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld bij slaapproblemen na een traumatische gebeurtenis, maximaal 5-10 tabletten voorschrijven en één herhaalrecept geven. Eerder schreef ik een artikel over slaapklachten en de huisarts.

Hoe ‘werkt’ slaapmedicatie?

Slaapmiddelen remmen de werking van je zenuwstelsel af en werken spierverslappend. Je wordt sloom en slaperig. Dit is vergelijkbaar met de werking van alcohol: het werkt verdovend. Dat je niet wakker bent na het nemen van slaapmedicatie, betekent dus niet automatisch dat je slaapt. Slaappillen geven geen natuurlijke slaap. Ik herhaal: geen enkel slaapmiddel dat ooit (legaal of illegaal) verkrijgbaar is geweest, zorgt voor een natuurlijke nachtrust.

Dit zijn de nadelen van slaapmedicatie

Hier komen de feiten over slaapmedicatie, dit:

  • werkt slechts tijdelijk
  • is verslavend, al binnen twee weken
  • pakt de oorzaak van het slechte slapen niet aan
  • heeft een beperkt effect: gemiddeld 15-20 minuten sneller inslapen en 30-50 minuten langer
  • houdt het probleem in stand of verergert de situatie
  • kan de gezondheid schaden
  • heeft nare bijwerkingen zoals hoofdpijn, misselijkheid, somberheid, gewichtstoename, duizeligheid, sufheid, vergeetachtigheid en een vertraagde reactietijd overdag (denk aan je rijvaardigheid en meer risico op vallen)

Wat als je al (lange tijd) slaappillen slikt?

Als je al slaapmedicatie gebruikt, dan geldt het advies: niet op eigen houtje stoppen. Eerst overleggen met de huisarts of de praktijkondersteuner en een plan maken om af te bouwen. Dit kan wel een paar weken of maanden duren. Reken erop dat de slaapproblemen in eerste instantie verergeren als je stopt. Dit heet re-bound effect (ontwenningsverschijnselen) en maakt het zo ontzettend lastig om erop te gaan vertrouwen dat je zonder hulpmiddelen kunt slapen. Een apotheek startte samen met een ontwerper ‘Benzomoe’. In dit project word proactief naar patiënten gezocht die ‘benzomoe’ zijn. Dit doen ze door doosjes met afspraakkaarten mee te geven wanneer ze slaappillen afleveren. Vervolgens kunnen de patiënten een afspraak inplannen met de apotheker. Daarnaast ondersteunen de aangesloten apothekers bij het afbouwen met logische afbouwschema’s.

Wat helpt dan wel bij slaapproblemen?

Helaas bestaat er geen ‘quick fix’ bij slechte nachtrust. Neem je gewoontes onder de loep en zorg ervoor dat de voorwaarden voor slaap aanwezig zijn. Denk aan het op tijd stoppen met gebruik van apparaten, het nuttigen van koffie, alcohol, cola, (zwarte en groene) thee, chocolade en het verminderen van stress overdag (pauzes houden). Een van de belangrijkste aanraders: ga op een vast tijdstip slapen en sta op een vast tijdstip op. Mocht dit onvoldoende helpen, kun je met behulp van slaaptherapie weer op een natuurlijke manier leren slapen. Zonder hulpmiddelen. Echt waar. Het kost tijd, geld, energie én geeft een grote kans van slagen, die ook nog eens duurzaam is.

Hoe ernstig is jouw slaapprobleem?

Valt jouw slaapprobleem bij nader inzien wel mee? Of heb jij een probleem om serieus te nemen? In dat geval is het slim om met professionele hulp je slaapklachten aan te pakken. Iedereen kan slapen, jij dus ook. Doe de wetenschappelijk onderbouwde (gratis) slaaptest om snel inzicht te krijgen in de ernst van je slaapprobleem.

Je wilt geen slaapmedicatie gebruiken, wél beter slapen

Je voelt je vermoeid en hebt weinig energie. Je vraagt je af of je wel genoeg slaap krijgt. Je slaapt moeilijk in, wordt ’s nachts regelmatig wakker of juist ’s ochtends veel te vroeg. Supervervelend! Waar te beginnen? Met deze gratis slaaptips waar je meteen mee aan de slag kunt. Wekelijks ontvang je een tip met uitleg en een opdracht.

Wil je individueel en op maat aan de slag om beter te slapen, neem contact met me op voor een traject slaapcoaching. Ik denk graag met je mee voor verbetering. Onvoldoende nachtrust is ontzettend hinderlijk, het heeft invloed op je hele dag én je gezondheid. Goede nachtrust heeft alleen maar positieve bijwerkingen. Het is je gegund.

Afbeelding: Anna Shvets via Pexels.