‘Ik vind het lastig om ’s avonds in slaap te komen en als ik dan eindelijk slaap, word ik vaak middenin de nacht wakker. Ik merk dat ik er tegenop zie om ’s avonds weer naar bed te gaan, omdat ik bang ben dat ik niet in slaap kan komen of kan doorslapen. Hoe kan ik dit patroon doorbreken en hoe zorg ik ervoor dat ik weer beter ga slapen?’

Niet in slaap kunnen vallen, moeite met doorslapen, te vroeg wakker: dit lijken drie verschillende problemen op het gebied van slaap. In de praktijk blijkt echter dat mensen met slaapproblemen regelmatig wisselen van klachten of breiden zich uit. Uit onderzoek weten we dat het weinig zin heeft om adviezen over beter slapen te koppelen aan het moment waarop de slaapproblemen zich laten zien.

Vaak speelt piekeren en malen een rol bij het niet (weer) in slaap kunnen komen. Onze gedachten gaan met ons op de loop. Voor Coachfinder schreef ik dit advies naar aanleiding van een vraag van een slechte slaper. Lees mijn volledige antwoord hier.

Foto door Ivan Samkov via Pexels