Op 31 oktober zetten we met z’n allen de klok een uurtje terug zodat de wintertijd weer ingaat. Een extra uurtje erbij komend weekend. Wat kan je daar allemaal mee doen?

Mijn antwoord: slapen

Omdat we snel geneigd zijn te beknibbelen op onze uren slaap, zou ik natuurlijk aanraden om dat volle uur aan je slaap toe te voegen. Wat denk jij daarvan?

Wintertijd voor avondmensen

Vanwege het bioritme van avondmensen zal het voor hen iets makkelijker zijn om op tijd naar bed te gaan in de wintertijd. En minder moeite kosten om op te staan. Ondanks dat er minder daglicht is in de herfst- en winterperiode.

Biologische klok

Sowieso is het voor de meeste mensen makkelijker om te wennen aan de wintertijd dan aan de zomertijd. Dit hangt samen met onze interne klok die een ritme aanhoudt van net iets langer dan 24 uur. Deze biologische klok past zich voortdurend aan met behulp van onder andere (dag)licht, de momenten waarop je eet en beweegt.

Wintertijd voor vroege vogels

Vroege vogels (waaronder veel jonge kinderen) zullen nog eerder beginnen aan hun eerste liedje als de tijd een uur teruggezet wordt. Om kinderen geleidelijk te laten wennen aan de wintertijd is het handig om een paar dagen voor het verzetten van de klok te beginnen met het opschuiven van de bedtijd. Bijvoorbeeld met een kwartiertje per dag. En misschien vind je dat zelf ook wel prettig.

Je kunt het verzetten van de klok beschouwen als een mini jetlag. Dus wees lief voor jezelf en voor elkaar!

Minigids Wintertijd

Meer lezen over de wintertijd en goed slapen in deze periode van minder daglicht? Download dan de minigids Wintertijd. In deze gids heb ik voor jou op een rij gezet wat er komt kijken bij het verzetten van de klok voor de wintertijd en het omgaan met minder daglicht in de winterperiode. Zodat jij zo goed mogelijk voor jezelf kunt zorgen.

Zondag 27 maart 2022 schakelen we weer over naar de zomertijd, al mag dat van mij afgeschaft worden. Lees en bekijk daar meer over in dit artikel over de zomertijd.