Een uur korter slapen, da’s eigenlijk altijd slecht nieuws. Waar de een last heeft van het verplicht verschuiven van z’n ritme, doet de ander dit zonder moeite. Gaan we ooit een keer stoppen met dit verzetten van de klok? Lees hier alles over de zomertijd en jouw slaap.

Start zomertijd

Op 27 maart gaat de zomertijd weer in en wordt de klok een uur vooruit gezet. Om 02.00 uur ‘s nachts springen we met z’n allen door naar 03.00 uur. Oftewel: vóórjaar is vóóruit, het ezelsbruggetje van m’n schoonzus die leerkracht is. Best vreemd natuurlijk om met z’n allen een uur eerder op te staan dan de dag ervoor. Bovendien is het dan nog donker, dus je lijf en brein snappen weinig van de actie op dat tijdstip.

Discussie over verzetten van de klok

Er is al een paar jaar veel gezegd over het stoppen met het verzetten van de klok. Aangeslingerd door een voorstel van de Europese commissie waarbij de EU-lidstaten zelf mogen bepalen welke standaardtijd ze gaan hanteren. Hierdoor zouden er in Europa veel onlogische verschillen kunnen ontstaan. Tot nu toe is het verzetten van de klok een tweejaarlijks ritueel gebleven, er wordt nog steeds gediscussieerd over waarom we dit doen.

Als je mensen vraagt of ze liever het hele jaar winter- of zomertijd hebben, kiest het grootste deel voor zomertijd. Dat komt omdat ze denken aan lange, zwoele avonden in de tuin en op het terras. Maar de zomer blijft, ook al is het permanent ‘wintertijd’. De winter heeft alleen een minder goed imago dan de zomer. Een mooi voorbeeld waarom het niet altijd verstandig is de mening van de meerderheid doorslaggevend te laten zijn. Het RIVM schreef hierover dit artikel Wintertijd beter voor volksgezondheid dan zomertijd. Sowieso interessant om weer eens over een ander thema van het RIVM te lezen.

Minder ochtendlicht bij permanente zomertijd

Als je de zomertijd zou doorvoeren in de winter omdat we willen stoppen met het verzetten van de klok, betekent dit dat het erg laat licht wordt ’s ochtends. Vier maanden van het jaar is het dan op z’n vroegst om 8.30 uur licht. Dit verstoort onze biologisch klok. Meer mensen zullen moeite krijgen om op tijd te gaan slapen. En vervolgens op tijd wakker te worden. Dit heeft gevolgen voor de gezondheid. De verwachting is bijvoorbeeld dat er meer winterdepressie voor zal komen.

Overdag veel licht verbetert de slaapkwaliteit

Nieuwe studies laten zien dat mensen die overdag aan veel licht worden blootgesteld (ook binnenverlichting) ’s nachts beter doorslapen. Je verbetert er dus je slaapkwaliteit mee. Alle chronobiologen en slaaponderzoekers zijn van mening dat licht in de ochtend een van de belangrijkste factoren voor een goede slaapkwaliteit is en daarmee voor onze gezondheid op de lange termijn. Voor Zondag met Lubach is een filmpje van ongeveer een kwartier gemaakt met uitleg, bekijk deze hier. Chronobioloog Marijke Gordijn legt helder uit waarom zij nog een ander voorstel heeft: laten we de Engelse tijd aanhouden.

Langzaam wennen aan de zomertijd

Voor de komende omschakeling sterkte gewenst voor degenen die last hebben van het verzetten van de tijd. Je kunt het jezelf makkelijker maken door het verzetten in kleine stapjes te doen. Begin een week van tevoren met het eerder zetten van je wekker. Bijvoorbeeld een kwartier per dag in stappen van twee dagen. En ook eerder naar bed natuurlijk! Misschien kan je door het gedeeltelijk thuiswerken wat meer je eigen tijden te bepalen. Dan kan je na het weekend dat de zomertijd in gaat beginnen met het langzaam opschuiven van je ritme.

Minigids Zomertijd

Wist je dat vooral avondmensen door de zomertijd een slaaptekort oplopen?

Let er in ieder geval op dat je voldoende nachtrust krijgt, dat is namelijk ontzettend belangrijk voor je gezondheid en je humeur. Ik blijf ondertussen hopen op een permanente wintertijd met heerlijke zomers. Als extra ondersteuning heb ik een minigids Zomertijd voor je gemaakt, met uitleg en tips om zo weinig mogelijk last te hebben van deze verschuiving. Je kunt hem hier gratis aanvragen.

Hoe goed is jouw nachtrust op dit moment? Doe de gratis slaaptest en ontdek of er werk aan de winkel is. Beter slapen? Ik leer het je graag.

Foto door Mikhail Nilov via Pexels. Illustraties via Undraw.co.