Bij onze zuiderburen is de Internationale Dag van de Slaap een echte uitslaapdag. In Nederland besteden we meer aandacht aan de gevolgen die slecht slapen kan hebben en de aandoeningen die een matige nachtrust kunnen veroorzaken. Hoe gaat het met jouw slaap?

Goed slapen, gezond brein, gelukkige wereld

Het thema van de Internationale Dag van de Slaap is dit jaar: Quality Sleep, Sound Mind, Happy World. Oftewel: goed slapen, gezond brein, gelukkige wereld. Slaap draagt bij aan het behoud van onze mentale gezondheid. Voldoende slaap geeft ons meer focus overdag. Laten we daarom het belang van een goede slaapkwaliteit onderstrepen. Het is een onmisbare pilaar die onze gezondheid ondersteunt.

Hoe weet je of je goed slaapt?

Er zijn drie elementen waaraan je een goede nachtrust kunt herkennen:

  • Duur: je slaapt lang genoeg om uitgerust en alert te zijn gedurende de hele dag
  • Continuïteit: je slaap verloopt zonder duidelijke onderbrekingen
  • Diepte: je slaap is diep genoeg om herstellend te kunnen zijn

Je kunt er dus van uitgaan dat je voldoende slaap krijgt als je genoeg energie hebt voor je activiteiten overdag. Je over het algemeen de hele nacht doorslaapt en je slaap diep genoeg is om z’n herstellende werking te hebben. Het is ook goed om te weten dat we allemaal meerdere keren per nacht heel kort wakker zijn en dat de meesten van ons dit ook weer snel vergeten. Maak je geen zorgen als je even wakker wordt, bijvoorbeeld omdat je naar het toilet moet, dit is normaal.

Feiten over slaap

Er is ontzettend veel te vertellen over slaap. Ik heb voor jou een paar belangrijke slaapfeiten op een rij gezet, passend bij het thema van deze Internationale Dag van de Slaap: goed slapen, gezond brein, gelukkige wereld.

  • Een goede nachtrust is essentieel voor een goede gezondheid. Slaap is een biologische vereiste voor ons, naast voeding, water en zuurstof.
  • Slaap speelt een cruciale rol bij de emotionele verwerking. Mensen die op regelmatige tijden slapen, hebben een beter humeur.
  • De meeste slaapproblemen zijn te voorkomen of te behandelen. Opvallend is dat wereldwijd maar een derde van de slechte slapers professionele hulp zoekt.

Gratis slaaptest

Wil je weten hoe het met de kwaliteit van jouw nachten is gesteld? Vul dan deze korte slaaptest in. Met deze wetenschappelijk onderbouwde test breng je de ernst van je slaapprobleem in kaart. De test bestaat uit 7 vragen. Antwoord zo eerlijk mogelijk en ga daarbij uit van de situatie van de afgelopen twee weken. Met deze gratis slaaptest heb je snel inzicht in je slaapprobleem.

Meer lezen over Word Sleep Day kan hier.