Last van werkstress, overbelasting, moeite om balans te houden tussen privé en werk of slaapproblemen vanwege je werk? Een coachtraject kan helpen om weer uitgerust, met overzicht en voldoening je werk te doen. Vaak heeft je werkgever budget beschikbaar voor coaching.

Vraag je werkgever om een coachtraject

Bij voortdurende werkstress, overbelasting, een matige privé en werk-balans of slaapproblemen vanwege je werk kan een coachtraject helpen. Om weer uitgerust, met overzicht en voldoening je werk te doen. Vaak heeft je werkgever budget beschikbaar voor coaching. Ik snap dat het spannend en misschien lastig kan zijn om hierover in gesprek te gaan. Lees daarom onderstaande punten om je goed voor te bereiden en de juiste argumenten aan te geven bij je vraag. Zodat je de kans op (gedeeltelijke) vergoeding optimaal benut. Kortom: zo vraag je je werkgever om een coachtraject.

Bereid je vraag om een coachtraject goed voor

Wat wil je vragen aan je werkgever? Weet je zelf al wat helpend is in jouw situatie? Heb je al een coach of een specifiek traject op het oog? Sluit dit voldoende aan bij jouw vraag en doel(en) en zou je werkgever zich ook in deze aanpak kunnen vinden? Heb je zicht op de kosten van zo’n traject en wat het vraagt aan tijdsinvestering? Bedenk ook wat je wilt delen over waarom je hulp in wilt schakelen. Je hoeft niet je hele hebben en houden op tafel te leggen. Een samenvatting of algemene uitleg mag ook, zoals: ik wil werken aan wat me nu belemmert om mijn werk zo goed mogelijk te doen.

Maak gebruik van bestaande budgetten

Kijk of er afspraken zijn (bijvoorbeeld in de CAO) over een ontwikkel- of opleidingsbudget. Als je langer dan zes weken ziek bent, kan coaching onderdeel uitmaken van het Plan van Aanpak (PvA) voor je re-integratie. Budget vrijmaken voor je Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) is ook een goede reden. Veel overheidsorganisaties hebben een individueel keuzebudget dat je kunt besteden op je eigen manier. Pluis het uit, zet het op papier voor meer overzicht en ga in gesprek met iemand in je naaste omgeving. Degene zal je ook vragen stellen die je werkgever mogelijk gaat stellen.

Plan een gesprek in om te vragen om een coachtraject

Je mag om tijd en aandacht van je leidinggevende vragen als je iets wilt bespreken en vragen. Hoe makkelijk je dit doet hangt samen met jullie band en hoe vaak jullie elkaar spreken. Hou in gedachten dat het zeker ook in het belang van je werkgever is dat jij gezond en vitaal je werk blijft doen. Bedenk wat een goed moment is en vraag je leidinggevende om even tijd te maken. Dit kun je ‘live’ vragen en ook telefonisch, via mail of een app. Als je dit heel lastig vindt, kan je misschien eerst een collega in vertrouwen nemen en om raad of steun vragen.

Zo vraag je je werkgever om een coachtraject

Geef zo duidelijk mogelijk aan waar je tegenaan loopt, wat jij denkt dat jou hierbij gaat helpen en wat je wilt leren. Voor je werkgever is het prettig dat jij al een oplossing in gedachten hebt. Vertel welke doelen je hebt en welk resultaat je verwacht van een coachtraject. Vergeet hierbij niet jullie gezamenlijke belangen te noemen. Onderzoek samen uit welk potje het werkgeversbudget zou kunnen komen. Als je werkgever nu niet kan of wil bijdragen, vraag dan naar wat wél kan. Kan het misschien over een tijdje of als jullie de kosten delen?

 

Ondersteuning van de coach bij het vragen om een coachtraject

Als je al een coach op het oog hebt, kan degene je ook helpen bij je vraag. Bijvoorbeeld door een heldere offerte op te stellen met de doelen van de coaching. Of een gezamenlijk gesprek met je leidinggevende. Je kunt dit bespreken tijdens de kennismaking met de coach. Spreek ook samen af welke informatie je wilt delen met je werkgever en welke argumenten je hebt voor je verzoek.

In Nederland wordt 38% van de coachtrajecten vergoed door de werkgever (onderzoek door Psychologie Magazine). Ik gun je een goed gesprek met een gewenst resultaat. Lukt het (nu) niet, dan heb je in ieder geval gedaan wat je kon en daar mag je heel tevreden over zijn.

Met dank aan dit artikel van Coachfinder. Hopelijk helpt mijn artikel je bij het vragen om een coachtraject aan je werkgever.

Lees meer over individuele slaapcoaching.

In afwachting van je gesprek en de reactie van je leidinggevende kun je alvast zelf aan de slag met het verbeteren van je slaap. Schrijf je direct in voor mijn Slaapflow en leer hoe je meer vertrouwen krijgt in een goede nachtrust.

Afbeelding: RODNAE Productions via Pexels.