Vraag jij je af op welke tijd je het best op één oor kunt gaan liggen? Slaap laat zich niet controleren. Maar hoe laat je naar bed gaat, heb je wél zelf in de hand. Wil je ’s ochtends uitgerust wakker worden? Lees dan op welk tijdstip je het best kunt gaan slapen. 

Voor Veertigplus mus schreef ik het gastblog Wat is het beste tijdstip om te gaan slapen?

Deze onderwerpen komen aan bod bij de vraag ‘Wat is de ideale bedtijd?’:

  • Zo slaapt de gemiddelde Nederlander.
  • Regelmaat is de sleutel voor een goede nachtrust.
  • Hou vaste bedtijden aan, ook in het weekend.
  • Je ideale bedtijden zijn persoonlijk.
  • Zo bepaal je je eigen ‘slaapvenster’.
  • Ontdek het ritme van je voorkeur in de vakantie.

➡️ Klik hier om het hele artikel te lezen

Conclusie over de ideale bedtijd

Je kunt het best gaan slapen op een tijdstip dat je elke dag kunt herhalen. Hou daarbij rekening met de hoeveelheid slaap die je nodig hebt, hoe laat je opstaat, met je chronotype én huisgenoten. Met behulp van deze gegevens reken je uit wanneer je bedtijd start. Wijk liever niet meer dan 1,5 uur van je ritme af, ook niet in het weekend. Vind je het lastig om je aan je ideale bedtijd te houden? Zet een wekkertje om jezelf eraan te herinneren dat het tijd is om te gaan slapen. Hopelijk lukt het je nu om voor jezelf te bepalen wat jouw ideale bedtijd is.

Met dank aan Muriel voor de uitnodiging om een gastblog te schrijven. Eerder schreef ik Is het waar dat je slechter slaapt in de overgang? Over het effect van de overgang op je nachtrust. Laat het me weten als jij vragen hebt over welke tijd voor jou het best is om te gaan slapen en weer op te staan.

Meer vertrouwen in een goede nachtrust

Slapen is net zo belangrijk als gezonde voeding en voldoende beweging. Het is daarom echt de moeite waard om hier tijd en aandacht aan te geven. Zodat je weer uitgerust wakker wordt, voldoende energie ervaart en overdag kunt doen wat je belangrijk vindt. Leer op een duurzame manier beter slapen in zes weken tijd. Iedereen kan (weer) beter leren slapen, jij dus ook. Dit ontdek je in je eigen tempo met de Online cursus Beter slapen. Een cursus boordevol direct toepasbare oefeningen, opdrachten, kennis, uitleg, video’s en audio. Met als resultaat meer vertrouwen in een goede nachtrust.

Gratis aan de slag met het verbeteren van je slaap? Schrijf je direct in voor mijn Slaapflow en leer hoe je meer vertrouwen krijgt in een goede nachtrust.

Wist je dat er een verschil is tussen je slaperig voelen en je moe voelen? En dat het handig is om dit onderscheid te weten omdat ze beiden om een andere aanpak vragen? Lees het in mijn blog Het verschil tussen slaperig en moe.

Ervaar je op je werk problemen door slaaptekort? Bespreek het met je werkgever. Overweeg je een coachtraject aan te vragen? Lees dan eerst deze tips over het aanvragen van een coachtraject bij je werkgever.

Foto door Curtis Adams.