Vraag jij je af op welke tijd je het best op één oor kunt gaan liggen? Slaap laat zich niet controleren. Maar hoe laat je naar bed gaat, heb je wél zelf in de hand.

Voor Veertigplus mus schreef ik het gastblog Wat is het beste tijdstip om te gaan slapen?

Deze onderwerpen komen aan bod bij de vraag ‘Wat is de ideale bedtijd?’:

  • Zo slaapt de gemiddelde Nederlander.
  • Regelmaat is de sleutel voor een goede nachtrust.
  • Hou vaste bedtijden aan, ook in het weekend.
  • Je ideale bedtijden zijn persoonlijk.
  • Zo bepaal je je eigen ‘slaapvenster’.
  • Ontdek het ritme van je voorkeur in de vakantie.

 

➡️ Lees hier het hele artikel over het beste tijdstip om te gaan slapen

 

Conclusie over de ideale bedtijd

Je kunt het best gaan slapen op een tijdstip dat je elke dag kunt herhalen. Hou daarbij rekening met de hoeveelheid slaap die je nodig hebt, hoe laat je opstaat, met je chronotype én huisgenoten. Met behulp van deze gegevens reken je uit wanneer je bedtijd start. Wijk liever niet meer dan 1,5 uur van je ritme af, ook niet in het weekend. Vind je het lastig om je aan je ideale bedtijd te houden? Zet een wekkertje om jezelf eraan te herinneren dat het tijd is om te gaan slapen. Hopelijk lukt het je nu om voor jezelf te bepalen wat jouw ideale bedtijd is.

Met dank aan Muriel voor de uitnodiging om een gastblog te schrijven. Eerder schreef ik Is het waar dat je slechter slaapt in de overgang? Over het effect van de overgang op je nachtrust. Laat het me weten als jij vragen hebt over welke tijd voor jou het best is om te gaan slapen en weer op te staan.

Gratis slaapflow e-mailcursus (4 weken)

Kan je wel wat hulp gebruiken bij het aanpakken van je slaaptekort? Meld je nu aan voor de gratis slaapflow e-mailreeks van 4 weken.

Meer vertrouwen in een goede nachtrust

Gratis aan de slag met het verbeteren van je slaap? Schrijf je direct in voor mijn Slaapflow en leer hoe je meer vertrouwen krijgt in een goede nachtrust.

Ervaar je op je werk problemen door slaaptekort? Bespreek het met je werkgever. Overweeg je een coachtraject aan te vragen? Lees dan eerst deze tips over het aanvragen van een coachtraject bij je werkgever.

Foto door Curtis Adams.