De klok gaat een uurtje achteruit komend weekend zodat we weer terug zijn bij de standaardtijd. We noemen dit wintertijd. Lees hoe je goed kunt slapen in de wintertijd.

Wat te doen met dat extra uur? Slapen!

Omdat we snel geneigd zijn te beknibbelen op onze uren slaap, zou ik als slaapcoach natuurlijk aanraden om dat volle uur aan je slaap toe te voegen. Mocht je voldoende slaap krijgen, dan moedig ik je aan om vooral iets leuks te doen met dat uur. Waar kom je op andere dagen nét niet aan toe?

 

De invloed van wintertijd op je biologische klok en ritme

Voor de meeste mensen is het makkelijker om te wennen aan de wintertijd dan aan de zomertijd. Dit hangt samen met onze interne klok die een ritme aanhoudt van net iets langer dan 24 uur. Deze biologische klok past zich voortdurend aan met behulp van onder andere (dag)licht, de momenten waarop je eet en beweegt. Zodat we in de pas blijven lopen met het 24-uurritme. Een dag die qua kloktijd langer dan 24 uur duurt, is voor ons systeem makkelijker te hanteren dan een dag die korter is. Zo’n kortere dag komt voor bij de overgang naar de zomertijd. Of het verplaatsen naar een andere tijdzone, richting het oosten.

Goed slapen voor avondmensen in de wintertijd

Vanwege het bioritme van avondmensen zal het voor hen iets makkelijker zijn om op tijd naar bed te gaan in de wintertijd. En minder moeite kosten om op te staan. Ondanks dat er minder daglicht is in de herfst- en winterperiode. Dat is dus een heel gunstig effect. Het blijft wel belangrijk om ervoor te zorgen minstens een half uur buiten in het daglicht te zijn. Elke dag. Hiermee blijft je ritme gelijk lopen met ons 24-uursysteem.

Goed slapen voor ochtendmensen in de wintertijd

Vroege vogels (waaronder veel jonge kinderen) zullen nog eerder beginnen aan hun dag als de tijd een uur teruggezet wordt. Om kinderen geleidelijk te laten wennen aan de wintertijd is het handig om een paar dagen voor het verzetten van de klok te beginnen met het opschuiven van de bedtijd. Bijvoorbeeld met een kwartiertje per dag. En misschien vind je dat zelf, als ochtendmens, ook wel prettig. Beschouw het verzetten van de klok als een mini jetlag. Hierdoor kun je je een paar dagen lusteloos, prikkelbaar of misselijk voelen, door het verschuiven van je ritme. Wees dus lief voor jezelf én voor elkaar!

De minigids Wintertijd: beter slapen in de wintertijd

Meer lezen over de wintertijd en goed slapen in deze periode van minder daglicht? Download dan de minigids Wintertijd. In deze gids heb ik voor jou op een rij gezet wat er komt kijken bij het verzetten van de klok voor de wintertijd. En hoe je kunt omgaan met minder daglicht in de winterperiode. Zodat jij zo goed mogelijk voor jezelf kunt zorgen en soepel de winterperiode door gaat. Zondag 31 maart 2024 schakelen we weer over naar de zomertijd. Al mag dat van mij afgeschaft worden. Lees en bekijk daar meer over in dit artikel over de zomertijd.