Slaapt jouw tiener genoeg? Bij elke leeftijdsfase hoort een algemeen advies over het aantal uren slaap dat als gezond en voldoende wordt gezien. Lees hier hoeveel slaap jouw tiener nodig heeft.

Advies aantal uren slaap voor jongeren van 12 tot 18 jaar

Voor jongeren in de leeftijd tussen 12 en 18 jaar geldt een advies voor de hoeveelheid uren slaap van 8 tot 10 uur (Bron: Sleepfoundation). Jongeren hebben iets minder slaap nodig dan kinderen. Maar meer dan volwassenen. Een richtlijn voor het aantal uren slaap gaat altijd over gemiddelden. Je slaapbehoefte is persoonlijk en in de meeste gevallen redelijk consistent gedurende ons leven.

Heeft je kind veel slaap nodig, dan zal dit waarschijnlijk zo blijven bij het ouder worden. Er is dus sprake van individuele verschillen in slaapbehoefte. Net zoals er verschillen bestaan in de behoefte aan calorieën als het over voeding gaat. Vandaar ook dat het advies een ruime marge heeft van 8 tot 10 uur. En dan kan het nog voorkomen dat jouw kind met 7 uur slaap prima uit kan of juist elke nacht 10 uur nodig heeft. Naast de hoeveelheid uren (de kwantiteit) speelt ook de kwaliteit van de uren slaap een rol.

Slaapt mijn tiener genoeg?

Slaapproblemen bij jongeren komen steeds meer voor. Het gaat dan vaak over een slaaptekort of een gebrekkige slaapkwaliteit. Hiervoor zijn verschillende oorzaken zoals een verschuiving van het slaapritme, nog laat huiswerk maken, gebruik van schermen en te weinig regels vanuit de opvoeding. Nu je weet wat de richtlijn is, vraag je je misschien nog steeds af: slaapt mijn tiener wel genoeg? Deze vraag kan je grotendeels zelf beantwoorden met behulp van de volgende vragen:

  • Slaapt je tiener goed in (binnen 20-30 minuten)?
  • Heeft je tiener overdag voldoende energie?
  • Is je kind zelf tevreden over de slaap?
  • Lukt het je tiener ook om te doen wat er verwacht wordt, zonder al te veel uitstellen?

Wanneer je op alle vragen ‘ja’ kan antwoorden, is de kans groot dat er genoeg geslapen wordt.

 

Verschuiving van het ritme bij jongeren

Tieners krijgen te maken met een opgeschoven biologische klok. Soms wel twee tot drie uur. Het schuift soms zelfs verder op dan het ritme van de ouders. Dit geldt voor alle jongeren, onafhankelijk van cultuur of locatie. Om je biologische klok een seintje te geven dat het tijd wordt om in slaap te vallen, is melatonine nodig. Dit wordt in je lichaam aangemaakt. Bij jongeren vindt de piek van de aanmaak van deze melatonine later plaats dan in de kindertijd. Daardoor duurt het langer voordat je tiener zich slaperig voelt.

“Puberteit: levensfase met een eindeloze jetlag”

Slaapcoaches Geeke Barmentloo en Tessa Dekkers in ‘De Slaapgids – Ontdek je eigen slaaproute’

School begint te vroeg voor het biologische ritme van jongeren

Het biologische ritme laat zich niet dwingen. Het zou voor jongeren handig zijn om eerder te gaan slapen. En eerder op te staan, zeker vanwege de huidige schooltijden. Maar dit lukt dus niet door die natuurlijke verandering van het ritme. Als je aan mij vraagt om te gaan slapen om 20.00 uur en op te staan om 5.00 uur (en dan niet voor een vakantie maar elke dag), dan word ik ook écht niet vrolijk. Daarom gun ik alle jongeren meer begrip voor het feit dat ze op andere tijden slapen, meer slaap nodig hebben. Én als het even kan: aanpassing van de schooltijden.

Behoefte aan begeleiding bij slaapklachten van je tiener? Plan een gratis kennismaking in. Dit kan in mijn praktijk in Oosterbeek (bij Arnhem), telefonisch en online via Zoom. Meestal is de kennismaking met de jongere zelf en een ouder/verzorger samen. Bespreek met je tiener wat de voorkeur heeft. Na deze afspraak geef ik advies over of een traject passend is.

Foto: Cottonbro Studio via Pexels.