Maar liefst 3 op de 100 mensen heeft last van een winterdepressie. En 8 procent krijgt te maken met de ‘lightversie’: de winterdip. Somberheid, een zwaarmoedig gevoel en vermoeidheid zijn enkele symptomen. Herken jij deze klachten?

Wat is een winterdip?

Een winterdip wordt ook wel ‘winterblues’ genoemd. Als je last hebt van een winterdip, voel je je somber of moe, je hebt meer behoefte aan slapen en eten. Deze klachten starten in het najaar en houden de hele winter aan. In het voorjaar verdwijnen de klachten weer.

Wat is een winterdepressie?

Een winterdepressie is een depressie die start in de najaar of de winter. De klachten zijn in het voorjaar weer over. Als je te maken krijgt met een depressie ervaar je een of meerdere van deze klachten: somber, nergens zin in, schuldgevoel, geïrriteerd, moe en afvallen of aankomen. Om deze klachten te benoemen als winterdepressie is het nodig dat je hier meer dan twee jaar op rij in de winter last van hebt.

Wat is de oorzaak van een winterdepressie?

Net als bij een depressie is bij een winterdepressie de oorzaak een combinatie van verschillende factoren. Dit zijn genetische factoren, omstandigheden en de manier van omgaan met klachten.

Bij mensen waarbij deze klachten zich specifiek in de winter voordoen, komt dit waarschijnlijk door de verandering in hoeveelheid licht. Het wordt vroeg donker en later licht. De aanmaak van melatonine past zich hierop aan en heeft daarmee invloed op het dag-nachtritme, op de slaap en stemming. Bij winterdepressie lijkt het lichaam zich minder goed aan te passen aan de veranderende omstandigheden. De melatonine-aanmaak gaat door waardoor iemand zich ook overdag slaperig en vermoeid voelt.

Welke behandeling is er voor winterdepressie?

Voor de behandeling van een winterdepressie gelden dezelfde adviezen als voor een depressie (link thuisarts). Aangevuld met lichttherapie. Lichttherapie kan thuis gevolgd worden met behulp van een lamp die wit licht afgeeft met een sterkte van 10.000 lux. Dit is licht zonder UV. Vergelijkbaar met natuurlijk daglicht zo’n 45 minuten na zonsopgang. Gedurende een aantal dag tot weken kan deze lamp in de ochtend gebruikt worden. Je zet de lamp bijvoorbeeld op tafel tijdens je ontbijt. Lichttherapie heeft in tegenstelling tot medicatie relatief weinig bijwerkingen. Verbetering is meestal binnen een week al merkbaar. Via je huisarts kan je een verwijzing vragen naar een psycholoog die je kan begeleiding bij lichttherapie.

Dit kun je zelf doen bij aanleg voor winterdip of winterdepressie

Voorkom of werk aan je slaapproblemen. Want een slechte nachtrust versterkt depressieve klachten. Wat je zelf kunt doen:

  • Hou een vaste opsta-tijd aan, ook als je een slechte nacht had.
  • Zoek actief het daglicht op.
  • Bouw je activiteiten in de avond af voor een rustige nacht.
  • Houd een duidelijk dag- en nachtritme aan.
  • Zet een daglichtlamp in ter ondersteuning van je stemming.

Herken je de klachten van een winterdepressie of winterdip? Deel het met je omgeving en ga op zoek naar een professional die je kan ondersteunen. Bespreek het met je werkgever en bedrijfsarts als de klachten het werk beïnvloeden. Wacht hier niet mee tot je dreigt uit te vallen.

Vakblad De Beauty Professional heeft in het nummer van januari/februari aandacht voor de winterdip en winterdepressie. Ik heb een bijdrage geleverd aan het artikel dat geschreven is door Birgitta van der Linden.

Aan de slag met je slaapprobleem? Boek een vrijblijvende kennismaking bij mijn praktijk voor slaapcoaching.