Licht is belangrijk voor je bioritme en voor je alertheid. Te weinig licht in je dagen kan je slaapritme ontregelen en je stemming verslechteren. Een daglichtlamp kan het tekort aan daglicht compenseren.

Tekort aan daglicht kun je compenseren met een daglichtlamp

Soms lukt het niet om voldoende licht op te doen, bijvoorbeeld door school of werk op de tijden dat het buiten licht is. Dan kan je overwegen om dit tekort (tijdelijk) te compenseren met een daglichtlamp. Een daglichtlamp geeft licht af dat lijkt op het natuurlijke daglicht van buiten. Er zit meer blauw licht in waardoor dit licht je hersenen het seintje geeft dat het dag is en dat je wakker en alert mag zijn.

Daglicht is een ‘zeitgeber’

Blad in licht

Blad in daglicht

Door in de vroege ochtend 20 minuten de 10.000 lux aan licht tot je te nemen, geef je een heel duidelijk signaal aan je hersenen dat de dag is begonnen. Een vast ritme helpt hierbij om je dag-nachtritme weer te herstellen.

De daglichtlamp is een belangrijke ‘zeitgeber’: een tijdsmarkering in je dag. Er zijn nog andere zeitgebers waar je gebruik van kunt maken om je biologische klok in een goed ritme te helpen. Je kunt dan denken aan vaste tijden voor:

  • Eten
  • Naar bed gaan en opstaan
  • Bewegen en sporten
  • Computer- of administratiewerk
  • Ontspanning
  • Sociale activiteiten

Op deze manier gebruik je een daglichtlamp

Zet de daglichtlamp op 40 tot 60 centimeter afstand van je hoofd en laat vervolgens het licht zijn werk doen. Over het algemeen wordt aangeraden om de lamp in ieder geval twintig minuten per dag te gebruiken. Doe dit gedurende 1-2 weken.

Het is niet de bedoeling dat je recht in de lamp kijkt, maar het is wel belangrijk dat het licht je ogen kan bereiken. Veel mensen zetten de lamp tijdens het ontbijten schuin tegenover zich. Dat is vaak een opstelling die goed werkt.

Dit doet een daglichtlamp bij slaapproblemen

Zonsopkomst winter

Zonsopkomst winter

Bij slaapproblemen helpt de daglichtlamp om je lichaam het signaal te geven dat het dag is. Dat signaal zorgt ervoor dat je lichaam diverse hormonen aanmaakt die je extra wakker maken. Vooral in de winter kan dit belangrijk zijn, omdat het dan wat langer duurt voordat het echt licht wordt.

Door het gebrek aan dit signaal, kun je in de winter soms lang het gevoel houden dat je nog niet echt wakker bent.

Aandachtspunten bij het aanschaffen van een daglichtlamp

Hou bij de aanschaf of het lenen van een daglichtlamp in de gaten dat de lamp minimaal 10.000 lux en geen UV-licht uitstraalt. UV-licht is schadelijk voor je huid en ogen.

Daglichtlamp als onderdeel van de aanpak van slaapproblemen

Het gebruik van een daglichtlamp is één van de puzzelstukken in de behandeling van slaapproblemen. Het kan bijvoorbeeld ook helpen om ‘s avonds voordat je naar bed gaat het licht zoveel mogelijk te dimmen. Duisternis geeft je lichaam namelijk het signaal dat het tijd is om naar bed te gaan.

Een daglichtlamp kan je helpen bij het tegengaan van slaapproblemen. Het is geen Quick fix maar onderdeel van de aanpak van slecht slapen.