Zit jouw kind ook regelmatig video’s te kijken of een spel te spelen? Merk je dat het lastig is om dat patroon te doorbreken? Lees hoe je duidelijke grenzen stelt zonder dat het elke avond uitdraait op een strijd.
Een goede nachtrust begint al bij de keuzes die je overdag maakt
Schermtijd lijkt onschuldig, maar er gebeurt veel. Vooral jonge kinderen lijken rustig als ze een filmpje kijken. Ze zitten stil, er is weinig gedoe zodat jij kunt even iets doen. Maar vergis je niet: het brein van een kind verwerkt op zo’n moment razendsnel alles wat op dat scherm verschijnt. Geluiden, felle kleuren, snelle overgangen. Het is veel. En dat betekent dat er ná het schermtijdmoment tijd nodig is om dit allemaal te verwerken. Een goede nachtrust voor het hele gezin begint al bij de keuzes die je overdag maakt over schermtijden.
Van scherm naar strijd: waarom omschakelen zo moeilijk is
Herken je dat je kind na het schermgebruik juist druk of prikkelbaar is? Dat komt doordat het brein nog aan het ‘draaien’ is. De overgang van een prikkelrijk scherm naar een rustige situatie is groot. En dat zorgt vaak voor strijd. Juist daar kun je verschil maken: plan schermtijd bewust en zorg voor een voorspelbare overgang erna. Spreek van tevoren af wat jullie daarna gaan doen: iets aantrekkelijks voor je kind en het liefst samen met jou.
De 20-20-2 regel: praktisch én slim
Een handige richtlijn voor schermgebruik is de 20-20-2 regel:
- Maximaal 20 minuten per schermmoment
- Daarna 20 seconden echt even pauze (ogen rust geven)
- Minimaal 2 uur buiten spelen per dag
Niet alleen hoeveel, maar ook wanneer is belangrijk. Stop het schermmoment niet vlak voor bedtijd. Kies liever een moment overdag, met daarna iets actiefs.
Welke schermtijd past bij welke leeftijd?
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert:
- Kinderen onder de 1 jaar: helemaal geen schermtijd
- Kinderen 1–4 jaar: maximaal 1 uur per dag
- Kinderen 5–17 jaar: maximaal 2 uur per dag (verspreid over de dag)
Nee, het is geen ramp als je kind daar nu nog boven zit. Begin klein. Eén moment per dag schrappen is al winst. Deel dit proces met je mede-opvoeder of andere ouders. Het helpt enorm als je het gevoel hebt dat je niet alleen staat.
Wat jij vandaag al kunt doen voor minder schermtijd en meer slaap
Schermtijd hoeft niet verboden te worden, maar vraagt wel om begeleiding. Met jouw aandacht, voorspelbaarheid en structuur help je je kind om makkelijker in slaap te vallen en beter uit te rusten. Dit kun je vandaag al doen voor minder schermtijd en meer slaap:
- Bekijk van één dag hoe vaak en wanneer schermen aanstaan
- Kies één moment om voortaan schermvrij te houden
- Maak afspraken met je kind over welke activiteit er na de schermtijd volgt
- Bedenk samen een fijn alternatief zoals samen koken, (voor)lezen, een luisterboek en samen sporten
Meer weten over slaapcoaching voor het hele gezin?
Heb jij of heeft jouw gezin moeite met slapen? Wil je daar nu écht iets aan doen? Boek dan een kennismaking voor een slaapcoachtraject. Samen zorgen we ervoor dat jullie weer uitgerust wakker worden.
Luister ook naar de podcastaflevering: Schermtijd bij kinderen – maak het verschil voor de slaap van je kind, via Uitgerust Wakker Worden.
Foto door RDNE Stock project
Recente reacties