Slaapcoaching voor jongeren

Slaapcoaching voor jongeren tussen 12 en 18 jaar

Herken je dit als het over slapen gaat?

 • Je komt moeilijk je bed uit ‘s ochtends als het tijd is om naar school te gaan.
 • Je voelt je vermoeid en hebt weinig energie, zeker in de ochtend.
 • Je vindt het lastig om op tijd naar bed te gaan ‘s avonds. Het duurt een flinke tijd voordat je in slaap valt.
 • Je ervaart overdag mentale en/of fysieke klachten door slaaptekort.
 • Je ouders/verzorgers en jij hebben zorgen over je nachtrust.

Stop met vechten tegen je slaapprobleem

Slaapcoaching leert je dat je niet méér moet doen om goed te slapen, maar juist mínder. De belangrijkste stap: stoppen met vechten tegen de slapeloosheid. Want vechten is actie en actie is het tegenovergestelde van slapen. Beter je best doen om goed te kunnen slapen heeft meestal juist een tegenovergesteld effect. Mijn aanpak is gericht op coping, oftewel het anders omgaan met je slaapprobleem.

 

Wat levert slaapcoaching voor jongeren op?

 • Inzicht in jouw slaapgewoonten.
 • Kennis over slapen, slaapritme en slaaphygiëne.
 • Je begrijpt wat nodig is voor een goede nachtrust.
 • Verbeterplan om stap voor stap je natuurlijke slaappatroon te herstellen.

Plan direct een gratis kennismaking

We bekijken dan (samen met je ouders/verzorgers) of dit traject het best past bij jouw situatie. Deze vrijblijvende kennismaking duurt maximaal een half uur.

Tessa Dekkers is gespecialiseerd in slaapcaching voor jongeren en volwassenen.

Tessa Dekkers – slaapcoach jongeren

Hoofdlijnen aanpak slaapproblemen bij jongeren

Mijn aanpak van slaapproblemen bij jongeren bestaat uit deze hoofdlijnen:

 • Herstellen van het slaap-waakritme, aandacht voor rust en regelmaat.
 • Je leert rustig wakker te liggen, dit lijkt namelijk zoveel mogelijk op slapen.
 • Loskomen van wat je wakker houdt.

Met behulp van een concreet stappenplan met oefeningen voor thuis zal je ontdekken dat je niet steeds méér moet doen om te kunnen slapen, maar juist minder. Oftewel: slapen is niets doen. Er bestaat geen Quick fix, daarom is mijn aanpak gericht op een duurzame verbetering van je nachtrust. Het doel is om overdag voldoende energie te hebben om de dingen te doen die jij belangrijk vindt.

Ik had moeite met in slaap komen en uren wakker liggen voor het slapen gaan. Door de slaapcoaching heb ik meer duidelijkheid gekregen over mijn probleem en hier hebben wij samen naar gekeken en aan gewerkt en dat was heel fijn!

Het belangrijkste dat ik heb geleerd, is dat ik het moet accepteren dat ik niet altijd even snel in slaap kom en dat ik niet de enige ben met zo’n probleem. Ik vond het super fijn om gesprekjes met Tessa te hebben en ze heeft een goed luisterend oor.

Milou Jansen

Vergoeding slaapcoaching voor jongeren

Slaapcoaching wordt nog niet vergoed door zorgverzekeraars. De kosten van een het traject voor jongeren zijn lager dan het eigen risico van je zorgverzekering. Bij slaapstoornissen heb je geen recht op dekking voor zorg uit de basis-GGZ of gespecialiseerde GGZ. Door zorgverzekeraars wordt bij slaapproblemen verwezen naar de huisarts.

Lees blogs over slapen en jongeren

Wil je meer weten over slapen en jongeren? Lees dan de blogs. Wil je altijd op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Slaapwaarde.

 

Bijna 1 op de 3 middelbare scholieren slaapt te weinig

Bijna 1 op de 3 middelbare scholieren slaapt te weinig

Een groot deel van de middelbare scholieren krijgt te weinig slaap. Lees waarom de nachtrust van middelbare scholieren vaak te kort is en welke gevolgen dat heeft. Groter risico op slaapgebrek voor tieners Jongeren hebben elke nacht tussen de acht en tien uur slaap...

Lees meer
Hoeveel slaap heeft jouw tiener nodig?

Hoeveel slaap heeft jouw tiener nodig?

Slaapt jouw tiener genoeg? Bij elke leeftijdsfase hoort een algemeen advies over het aantal uren slaap dat als gezond en voldoende wordt gezien. Lees hier hoeveel slaap jouw tiener nodig heeft. Advies aantal uren slaap voor jongeren van 12 tot 18 jaar Voor jongeren in...

Lees meer
Meer slaapproblemen bij jongeren

Meer slaapproblemen bij jongeren

Van de jongvolwassenen heeft 1 op de 4 slaapproblemen. Dit is meer dan de slaapproblemen van jongeren in 2017. Dit meldt het CBS op basis van de Gezondheidsenquête naar aanleiding van het Jaarrapport Jeugdmonitor (09-11-2023). Slaapproblemen en de gevolgen van slecht...

Lees meer
Goed slapen in de wintertijd

Goed slapen in de wintertijd

De klok gaat een uurtje achteruit komend weekend zodat we weer terug zijn bij de standaardtijd. We noemen dit wintertijd. Lees hoe je goed kunt slapen in de wintertijd. Wat te doen met dat extra uur? Slapen! Omdat we snel geneigd zijn te beknibbelen op onze uren...

Lees meer
Stop met stressen voor je slaap

Stop met stressen voor je slaap

Zit het tempo er goed in? Best lekker om je helemaal op je werk storten. Lukt het om tijd vrij te houden voor beweging, daglicht en lummelen? Lees waarom het voor je slaap belangrijk is om te stoppen met stressen. Dit doet stress met je slaap Niks mis met even je...

Lees meer
Hoeveel slaap heb je nodig?

Hoeveel slaap heb je nodig?

Voldoende slaap is een voorwaarde voor een gezond leven. Je kunt slaap zien als een broodnodige en dagelijkse onderhoudsbeurt voor je lijf en brein. Hoe weet je of je voldoende of te weinig slaapt? Kun je ook te veel slapen? De meeste mensen hebben zo’n 7 tot 9 uur...

Lees meer

Mijn aanpak bij slaapproblemen

Beter slapen begint bij het anders omgaan met je gedachten en gevoelens over het niet kunnen slapen. Dat vraagt wat oefening en tijd. Veel boeken en (online)trainingen leren je van alles over de theorie van slapen. Je slaapt er alleen geen minuut langer door.

In het traject is aandacht voor hoe slaap werkt, gezonde slaapgewoonten en het veranderen van je gedrag overdag. En wist je dat plezier en ontspanning overdag nodig zijn om goed te kunnen slapen?

Mijn werkwijze is gebaseerd op werkzame onderdelen van de aanpak van slaapproblemen vanuit Acceptatie en Commitment Therapie (ACT) voor jongeren, oplossingsgericht werken en wetenschappelijk onderbouwde inzichten over goede slaapgewoonten bij tieners. Ik werk ook als opleidingsdocent voor de opleidingen Kindercoaching en Slaapcoaching van NHA.

Tessa Dekkers is gespecialiseerd in slaapcaching voor jongeren en volwassenen

 

Tessa Dekkers – Slaapcoach voor jongeren

 

Heb je vragen over beter slapen en mijn aanbod? Laat het me weten.