Individuele slaapcoaching voor een betere nachtrust
Je voelt je vermoeid en hebt weinig energie. Je vraagt je af of je wel genoeg slaap krijgt. Je slaapt moeilijk in, wordt ’s nachts regelmatig wakker of juist ’s ochtends veel te vroeg. Je hebt al van alles geprobeerd en wilt geen slaapmedicatie gebruiken. Waar te beginnen?
Plan een gratis kennismaking
We bekijken dan ook samen welk traject het best past bij jouw situatie. Deze gratis kennismaking duurt ongeveer een half uur.
Stop met vechten tegen slapeloosheid
Slaapcoaching leert je dat je niet méér moet doen om goed te slapen, maar juist mínder. De belangrijkste stap: stoppen met vechten tegen de slapeloosheid. Want vechten is actie en actie is het tegenovergestelde van slapen! De begeleiding is dus gericht op de coping, oftewel het omgaan met je slaapprobleem. Ik leer je hoe je rustig wakker kunt liggen. Slaap kun je namelijk niet afdwingen. Beter je best doen om goed te kunnen slapen heeft meestal juist een tegenovergesteld effect.
Wat levert slaapcoaching op?
- Uitgebreide analyse van jouw slaapgewoontes (wat staat er in tussen jou en slapen, welke gevolgen heeft slapeloosheid voor je dagelijks leven, wat heb je er al aan gedaan en wat was het resultaat)
- Kennis over slapen, slaapritme en slaaphygiëne
- Inzicht in wat nodig is voor een goede nachtrust
- Verbeterplan om stap voor stap je natuurlijke slaappatroon te herstellen door gedragsverandering
Hoofdlijnen behandeling slaapproblemen
Bij mijn aanpak van slaapproblemen zijn de volgende hoofdlijnen aanwezig:
- Herstellen van het slaap-waakritme, aandacht voor rust, reinheid en regelmaat, oftewel de 3 R’s
- Je leert rustig wakker te liggen, dit lijkt namelijk zoveel mogelijk op slapen
- Loskomen van wat je wakker houdt
Met behulp van een concreet stappenplan met diverse oefeningen zal je ontdekken dat je niet steeds méér moet doen om te kunnen slapen, maar juist minder. Oftewel: slapen is niets doen. Mijn aanpak is gericht op een duurzame verbetering van je nachtrust. Er bestaat geen Quick fix.

Slaapcoaching kort
- Drie afspraken van een uur, online of in mijn praktijk in Oosterbeek
- Wetenschappelijk onderbouwde slaaptest vooraf en achteraf
- Samenvatting van het advies na afloop van het traject
- Kosten in totaal: € 309,00 (inclusief btw)
Slaapcoaching basis
- Zes afspraken van een uur, online of in mijn praktijk in Oosterbeek
- Wetenschappelijk onderbouwde slaaptest vooraf en achteraf
- Samenvatting van het advies na afloop van het traject
- Gratis toegang tot opdrachten en uitleg via de ACT-app
- Kosten in totaal: € 619,00 (inclusief btw)
Vergoeding slaapcoaching
Slaapcoaching wordt nog niet vergoed door zorgverzekeraars. De kosten van een het basis traject komen bijna overeen met de eigen risico van je zorgverzekering. Bij slaapstoornissen heb je geen recht op dekking voor zorg uit de basis-GGZ of gespecialiseerde GGZ. Door zorgverzekeraars wordt bij slaapproblemen verwezen naar de huisarts.
Hebben je slaapklachten verband met je werk? Je kunt vragen of je werkgever bereid is om (een deel van) de kosten voor zijn of haar rekening te nemen. Bijvoorbeeld als er sprake is van herstel van burn-out of onregelmatige werktijden. Mocht je werkgever hiervoor openstaan, dan maak ik graag een offerte op maat. Hier vind je advies voor het bespreken van een coachtraject met je werkgever.
Lees blogs over slapen
Wil je op de hoogte blijven over nieuwe blogs of andere onderwerpen over beter slapen? Meld je dan aan voor de Slaapwaarde nieuwsbrief.
Hoeveel slaap heb je nodig?
Voldoende slaap is een voorwaarde voor een gezond leven. Je kunt slaap zien als een broodnodige en dagelijkse onderhoudsbeurt voor je lijf en brein. Hoe weet je of je voldoende of te weinig slaapt? Kun je ook teveel slapen en wat is daar dan het effect van? De meeste...
De ideale bedtijd
Vraag jij je af op welke tijd je het best op één oor kunt gaan liggen? Slaap laat zich niet controleren. Maar hoe laat je naar bed gaat, heb je wél zelf in de hand. Wil je ’s ochtends uitgerust wakker worden? Lees dan op welk tijdstip je het best kunt gaan slapen. ...
Kun je zelf je slaap meten?
Meet jij je slaap? Is je antwoord 'ja'? Dan ben ik benieuwd hoe je dat doet. Waarschijnlijk met je smartphone of smartwatch. Apps kunnen heel veel! Maar NIET op een betrouwbare manier meten hoe je nachtrust verloopt. Soms werkt het meten van je slaap zelfs averechts....
Dag van de Slaap
Met de Internationale Dag van de Slaap wordt elk jaar, op de vrijdag voor de start van de lente, aandacht gevraagd voor het belang van een gezonde nachtrust. Hoe gaat het met jouw slaap? Slaap is onmisbaar voor een goede gezondheid Bij onze zuiderburen is de...
Slapeloosheid en nachtwerk
Platform voor onderzoeksjournalistiek Pointer (KRO-NCRV) vroeg 213 bedrijfsartsen die te maken hebben met nachtwerk naar hun ervaringen. Een van de conclusies: 85 procent van de bedrijfsartsen ziet mensen met klachten die veroorzaakt worden door het werken in de...
Zo vraag je je werkgever om een coachtraject
Last van werkstress, overbelasting, moeite om balans te houden tussen privé en werk of slaapproblemen vanwege je werk? Een coachtraject kan helpen om weer uitgerust, met overzicht en voldoening je werk te doen. En nog energie over te houden voor je leven naast je...

Tessa Dekkers - Slaapcoach (ACT)
Mijn aanpak bij slaapproblemen
Beter slapen begint bij het anders omgaan met je gedachten en gevoelens over het niet kunnen slapen. Dat vraagt om oefening en aandacht, daarom kan je een slaapcoachtraject ook zien als een (gedrag)training. Veel boeken, (online) trainingen en coachtrajecten leren je van alles over de theorie van slapen of zijn vooral gericht op het aanpassen van je slaapgewoontes (slaaphygiëne). Je slaapt er alleen geen minuut langer door.
Ik gun je zeker die gouden tip die je zonder pijn en moeite naar een zalige nachtrust brengt. Deze quick fix bestaat alleen (nog) niet. Ik begrijp goed dat je blijft zoeken en hopen, want je wilt zo graag uitgerust wakker worden. Van mij mag je stoppen met zoeken en alles wat je al geprobeerd hebt en niet (altijd) voor je werkt. Slaap laat zich niet controleren en harder je best doen heeft geen zin en zelfs een averechts effect.
Zo ziet een slaapcoachtraject er uit: zes afspraken van een uur, online of in mijn praktijk in Oosterbeek, een combinatie van online en live kan ook.
- Uitgebreide intake met slaaptest en vragenlijsten die passen bij jouw klachten.
- Aandacht voor acceptatie van het niet kunnen slapen en stoppen met vechten tegen je slaapprobleem.
- Anders leren omgaan met je gedachten.
- Mindfulnessvaardigheden: ademhaling, bodyscan, zintuigen, deze oefeningen doen we eerst samen en neem je mee naar huis.
- Inzicht in je waarden en toegewijd handelen, doelen voor overdag.
- Afronding: persoonlijke slaaphandleiding opstellen en herhaling slaaptest.
Als je bij mij in de praktijk komt, gaan we ook naar buiten. Daglicht en beweging hebben een bewezen positief effect op je slaapkwaliteit. Daarnaast deel ik belangrijke kennis over slaap met je zodat je begrijpt hoe het werkt. Hierbij ga ik je ook geruststellen: je interne systeem dat zorgt voor het opbouwen van 'slaapdruk' werkt gewoon nog. Je krijgt opdrachten mee voor thuis zodat je ook tussen de afspraken door aan het herstel van je slaap-waakritme werkt. Tijdens het traject krijg je toegang tot opdrachten, video's en uitleg via de ACT-app ter ondersteuning van de afspraken.
De factuur voor het hele traject ontvang je na afloop van de eerste afspraak via mail. Mogelijk wil je werkgever bijdragen aan de kosten, mijn ervaring is dat het de moeite waard is om dit te bespreken. Als er na afloop van ons traject geen verbetering is, verwijs ik in overleg met jou (terug) naar de huisarts, een slaapcentrum of een specialist emdr.
Uit diverse onderzoeken is gebleken dat de benadering vanuit Acceptatie en Commitment Training (ACT) goede resultaten heeft op de lange termijn en dat het de kans op terugkeer van de slaapproblemen kleiner maakt. Daarom werk ik bij de aanpak van slaapproblemen vanuit ACT.
Mijn werkwijze geeft een duurzame verbetering van je nachtrust doordat je meer vertrouwen ervaart dat ook jij goed kunt slapen. Daarnaast werken we aan een waardevolle invulling van je dag. Zodat je kiest voor wat jij belangrijk vindt om te doen en hierdoor meer energie ervaart.
Slaapproblemen en ACT
Deze cursus benadert slaapproblemen vanuit ACT: Acceptance and Commitment Therapy. ACT is een moderne vorm van gedragstherapie die goed werkt bij de behandeling van slapeloosheid.
Slapen is een natuurlijk proces
Slapen is een natuurlijk proces, net als ademhalen en het kloppen van je hart. Teveel je best doen om je slaapproblemen op te lossen kun je vergelijken met worstelen in drijfzand: het kost veel energie en maakt de situatie alleen maar erger. Ik leer je graag hoe je beter kunt slapen. Zodat je overdag voldoende energie hebt voor alles wat jij belangrijk vindt.
Anders omgaan met gedachten en gevoelens
Centraal staat dat je stopt met vechten en stopt met proberen om controle te krijgen over je slaap. Hier heb je namelijk geen invloed op. Je leert met ACT anders omgaan met gedachten, gevoelens, fysieke sensaties, overtuigingen en herinneringen. Toelaten van lastige gedachten en gevoelens levert op de lange termijn meer op dat ze op de korte termijn proberen te verdrijven of negeren.
Bewezen effectief bij slaapproblemen
Je leert je te richten op wat je zelf kunt beïnvloeden, zoals je eigen gedrag. In plaats van je te verzetten tegen gedachten en gevoelens of controle proberen te krijgen over je slaap (dat kan namelijk niet). ACT is bewezen effectief bij de behandeling van slaapproblemen.
Je hoeft niks af te leren
Veel adviezen, trainingen en cursussen over slaap zijn gericht op wat je allemaal niet (meer) mag, denk aan het gebruik van een scherm in de avond. Of juist moét doen zoals een piekerschrift naast je bed. Van mij mag het allemaal wel wat luchtiger en losser, het liefst met een beetje humor. Je hoeft in deze cursus niks af te leren. Ik bied je nieuwe manieren aan om met het niet kunnen slapen om te gaan. Je kunt dit zelf toepassen en ervaren wat het je oplevert.
Je dag maakt je nacht
Of je goed slaapt hangt ook af van de invulling van je dag: doe je wat jij graag wil en belangrijk vindt? Hoe is het met je balans tussen rust en inspanning? Als daar aanpassingen gewenst zijn, heeft het geen zin om een paar trucjes te leren om de slaap binnen te halen. De slaapproblemen zijn dan namelijk snel weer terug.
Dit doet ACT niet
De toepassing van traditionele aanpakken (zoals CGT) richten zich op het wegnemen van symptomen. Bijvoorbeeld door je te richten op het blokkeren of uitdagen van gedachten of angstige gevoelens weg te nemen. Je steekt hierdoor onbedoeld energie in het kwijtraken van wat je graag wilt, namelijk slapen. Met ACT verander je de relatie die je hebt met je gevoelens en gedachten zonder ze te bevechten of blokkeren.
Belangrijke thema’s
Wat zit er allemaal in deze online cursus? Er valt veel te leren en oefenen op het gebied van slaap. Ik heb de belangrijkste informatie, duidelijkste uitleg en best werkende oefeningen verzameld en in deze cursus gestopt. Dit zijn de hoofdthema’s van de cursus.