Individuele slaapcoaching voor een gezonde nachtrust

slaapcoaching voor volwassenen

Herken je dit als het over slapen gaat?

 • Je voelt je vermoeid en hebt weinig energie.
 • Je vraagt je af of je wel genoeg slaap krijgt.
 • Je slaapt moeilijk in, wordt ’s nachts regelmatig wakker of juist ’s ochtends veel te vroeg.
 • Je hebt al van alles geprobeerd maar niks helpt blijvend.

Maar hoe verbeter je je slaap?

Stop met vechten tegen slapeloosheid

De begeleiding in mijn slaapcoachtraject is gericht op coping: het anders leren omgaan met je slaapprobleem. Slaap kun je namelijk niet afdwingen. Beter je best doen om goed te kunnen slapen heeft meestal een tegenovergesteld effect. Er bestaat (helaas) geen snelle oplossing voor een gegarandeerd goede nachtrust.

 

Wat levert slaapcoaching op?

 • Uitgebreide analyse van jouw slaapgewoonten
 • Kennis over slapen, slaapritme en slaaphygiëne
 • Inzicht in wat nodig is voor een goede nachtrust
 • Herstel van je natuurlijke slaappatroon

Plan een gratis kennismaking

Een kennismaking is gratis en duurt maximaal een half uur. We bespreken dan wat ik voor jou en je slaap kan doen. Je kunt je voorkeur aangeven: in mijn praktijk in Oosterbeek (bij Arnhem), online via Zoom of telefonisch.

Overzicht van de behandeling van slaapproblemen

Mijn aanpak van slaapproblemen bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Herstellen van je slaap-waakritme, aandacht voor rust, reinheid en regelmaat, oftewel de 3 R’s.
 • Je leert rustig wakker te liggen, dit lijkt namelijk zoveel mogelijk op slapen.
 • Loskomen van wat je wakker houdt, door anders om te gaan met je gedachten en gevoelens.

Je ontdekt tijdens het traject dat je niet steeds méér moet doen om te kunnen slapen, maar juist minder. Omdat slapen niets doen is. Mijn aanpak van slaapproblemen is gericht op een duurzame verbetering van je nachtrust. Het resultaat is meer energie overdag om te doen wat jij belangrijk vindt.

Slaapwaarde

Tessa Dekkers – slaapcoach voor ouders

Vergoeding slaapcoaching

Slaapcoaching wordt nog niet vergoed door zorgverzekeraars. De kosten van een het basis traject komen bijna overeen met de eigen risico van je zorgverzekering. Bij slaapstoornissen heb je geen recht op dekking voor zorg uit de basis-GGZ of gespecialiseerde GGZ. Door zorgverzekeraars wordt bij slaapproblemen verwezen naar de huisarts.

Hebben je slaapklachten verband met je werk? Je kunt vragen of je werkgever bereid is om (een deel van) de kosten voor zijn of haar rekening te nemen. Bijvoorbeeld als er sprake is van herstel van burn-out of onregelmatige werktijden. Mocht je werkgever hiervoor openstaan, dan maak ik graag een offerte op maat. Hier vind je advies voor het bespreken van een coachtraject met je werkgever.

Zelfstandig aan de slag met je slaapprobleem

Wil je graag zelfstandig aan de slag met je slaapprobleem? Dat kan! De online training Beter slapen is gemaakt om in je eigen tempo en stap voor stap meer vertrouwen in je nachtrust te ervaren. Daarnaast lees je mijn boek De Slaapgids – Ontdek je eigen slaaproute en maak je de opdrachten in het werkboek. Hiermee zet je je kennis om in nieuwe gewoonten die je slaapkwaliteit verbeteren.

Als je beide onderdelen hebt afgerond, zien en spreken we elkaar online. Je kunt dan al je vragen stellen. Bovendien zetten we jouw belangrijkste aandachtspunten voor een gezonde nachtrust op een rij. Met deze aanpak word je weer uitgerust wakker en ervaar je voldoende energie voor de hele dag.

Ik vind je een heel prettige, sympathieke en geduldige persoonlijkheid en kwam met plezier naar onze afspraken. Dat maakt dit traject laagdrempelig en geeft vertrouwen.

Wat ik fijn vond aan de samenwerking: de rust in de gesprekken met Tessa, altijd duidelijke uitleg en tips. Ik voelde me veilig om vrijuit te vertellen en ik voelde erkenning voor mijn probleem.

Ik heb geleerd dat niets doen helemaal prima is. Ik had voorheen de neiging allerlei voorwaarden te stellen, in paniek te raken als ik te laat naar bed ging bijvoorbeeld.

Lees blogs over slapen

Wil je meer weten over slapen? Lees dan de blogs. Wil je altijd op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Slaapwaarde.

 

Hoeveel slaap heeft jouw kind nodig?

Hoeveel slaap heeft jouw kind nodig?

Slaapt jouw kind genoeg? Bij elke leeftijdsfase hoort een algemeen advies over het aantal uren slaap dat als gezond en voldoende wordt gezien. Lees hier hoeveel slaap jouw kind nodig heeft. Advies aantal uren slaap voor kinderen van 4 tot 12 jaar Voor kinderen in de...

Lees meer
Bijna 1 op de 3 middelbare scholieren slaapt te weinig

Bijna 1 op de 3 middelbare scholieren slaapt te weinig

Een groot deel van de middelbare scholieren krijgt te weinig slaap. Lees waarom de nachtrust van middelbare scholieren vaak te kort is en welke gevolgen dat heeft. Groter risico op slaapgebrek voor tieners Jongeren hebben elke nacht tussen de acht en tien uur slaap...

Lees meer
Ontdek wat daglicht doet voor je slaapkwaliteit

Ontdek wat daglicht doet voor je slaapkwaliteit

De winterdagen zijn korter, de nachten langer. De verleiding om onder een dekentje te kruipen en binnen te blijven is groter dan ooit. Ontdek wat daglicht doet voor je slaapkwaliteit. De functie van daglicht voor de kwaliteit van je slaap Daglicht reguleert je...

Lees meer
Hoeveel slaap heeft jouw tiener nodig?

Hoeveel slaap heeft jouw tiener nodig?

Slaapt jouw tiener genoeg? Bij elke leeftijdsfase hoort een algemeen advies over het aantal uren slaap dat als gezond en voldoende wordt gezien. Lees hier hoeveel slaap jouw tiener nodig heeft. Advies aantal uren slaap voor jongeren van 12 tot 18 jaar Voor jongeren in...

Lees meer
Meer slaapproblemen bij jongeren

Meer slaapproblemen bij jongeren

Van de jongvolwassenen heeft 1 op de 4 slaapproblemen. Dit is meer dan de slaapproblemen van jongeren in 2017. Dit meldt het CBS op basis van de Gezondheidsenquête naar aanleiding van het Jaarrapport Jeugdmonitor (09-11-2023). Slaapproblemen en de gevolgen van slecht...

Lees meer
Goed slapen in de wintertijd

Goed slapen in de wintertijd

De klok gaat een uurtje achteruit komend weekend zodat we weer terug zijn bij de standaardtijd. We noemen dit wintertijd. Lees hoe je goed kunt slapen in de wintertijd. Wat te doen met dat extra uur? Slapen! Omdat we snel geneigd zijn te beknibbelen op onze uren...

Lees meer

Mijn aanpak bij slaapproblemen

Beter slapen begint bij het anders omgaan met je gedachten en gevoelens over het niet kunnen slapen. Dat vraagt oefening. Daarom kun je een slaapcoachtraject ook zien als een (gedrag)training. Het resultaat: meer vertrouwen in een goede nachtrust.

Harder je best doen om goed te slapen werkt niet

Ik begrijp goed dat je blijft zoeken en hopen op een snelle oplossing. Want je wilt zo graag uitgerust wakker worden. Van mij mag je stoppen met zoeken. En ook stoppen met alles wat je al hebt geprobeerd en niet (altijd) werkt voor jou. Slaap laat zich niet controleren. Harder je best doen, heeft geen zin en vaak zelfs een averechts effect.

Tessa Dekker slaapcoach

Tessa Dekkers - slaapcoach voor ouders, kinderen en jongeren

 

Zo ziet een slaapcoachtraject er uit

Gedurende drie individuele (online) afspraken en thuisopdrachten werken we aan:

 • Een conclusie over de aard van je slaapprobleem, hiervoor gebruiken we een slaaptest.
 • Advies over aanpassingen van mogelijk onhandige slaapgewoonten.
 • Werken aan acceptatie van het niet kunnen slapen en stoppen met vechten tegen je slaapprobleem.

Combinatie van kennis en praktische (thuis)opdrachten

Ik deel belangrijke kennis over slaap met je zodat je begrijpt hoe het werkt. Je krijgt opdrachten voor thuis zodat je ook tussen de afspraken door aan het herstel van je slaap-waakritme werkt.

 

Mijn werkwijze bij de aanpak van slaapproblemen

Ik werk vanuit Acceptatie en Commitment Training (ACT) omdat deze aanpak goede resultaten geeft op de lange termijn. Het maakt de kans op terugkeer van de slaapproblemen kleiner. Aanvullend gebruik ik werkzame interventies uit de behandeling van slapeloosheid met cognitieve gedragstherapie voor insomnie (CGT-i), oplossingsgericht werken en motiverende gespreksvoering.

Mijn werkwijze geeft een duurzame verbetering van je nachtrust doordat je meer vertrouwen krijgt dat ook jij (weer) goed kunt slapen. Daarnaast werken we aan een waardevolle invulling van je dag. Zodat je doet wat jij belangrijk vindt en hierdoor meer voldoening en energie ervaart. Dit draagt weer bij aan een betere slaapkwaliteit.

Zet vandaag nog de eerste stap naar uitgerust wakker worden. Want goed slapen begint overdag.

Heb je vragen over beter slapen en mijn aanbod? Laat het me weten.