Focus op slaap: minder verzuim en meer werkplezier

Veel zorgmedewerkers, hulpverleners en werknemers met onregelmatige werktijden hebben last van een slechte nachtrust. Dit heeft invloed op hun gezondheid en inzetbaarheid. Het vergroot het risico op verzuim en vermindert het werkplezier.

Daarnaast geldt dat het voor sommige functies lastig is om vacatures in te vullen. Ook daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat medewerkers graag en gezond blijven werken binnen jouw organisatie.

Advies, workshops, training en coaching beter slapen

Slaapwaarde biedt advies, workshops, training en individuele coaching voor medewerkers op het gebied van gezonde slaap. Gericht op organisaties waar de werkdruk flink kan oplopen, het verzuim door overbelasting hoog is en waar op onregelmatige werktijden wordt gewerkt. Het aanbod sluit goed aan bij organisaties op het gebied van:

 • gezondheidszorg: verpleging, verzorging, thuiszorg, ziekenhuizen, gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg
 • onderwijs: primair onderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar en hoger beroepsonderwijs en wetenschappelijk onderwijs
 • welzijn: sociaal werk, jeugdhulpverlening en kinderopvang

Plan direct een (gratis) kennismaking om te bespreken wat ik voor jouw organisatie kan doen

Hoe gaat het binnen jouw organisatie met de nachtrust?

Bij de onderwerpen gezondheid, vitaliteit en duurzame inzetbaarheid binnen organisaties gaat veel aandacht naar naar gezond eten, sporten/bewegen en gezond (thuis)werken. Het onderwerp dat minstens zo belangrijk is: slaap! Zonder een gezonde nachtrust is het lastig voor werkgevers én werknemers om de kwaliteit, het werkplezier en de balans tussen werk en privé op peil te houden. En om voldoende te blijven bewegen en gezond te eten. Goede voornemens stranden snel. Ongeacht hoe mooi en zorgvuldig het aanbod van een werkgever is en hoe groot de motivatie van de werknemer ook is.

Gedeelde verantwoordelijkheid

Zorg ervoor dat het onderwerp nachtrust regelmatig terugkeert in gesprekken, individueel en in teams. Zeker als er sprake is van onregelmatige werktijden en nachtdiensten. Goed inzetbare medewerkers leveren betere prestaties en worden minder snel ziek.

Ziek door slecht slapen

Uit onderzoek bij werknemers kwam naar voren dat 16% regelmatig slecht slaapt. Mannen liggen met name wakker omdat ze zich zorgen maken over het werk zelf en vrouwen slapen niet omdat ze piekeren over hun privésituatie. Bij een baan die vraagt om denkwerk is er meer kans op slaapproblemen dan wanneer er alleen fysieke inspanning gevraagd wordt. 

Meest genoemde redenen voor wakker liggen bij mensen met een baan:

 • niet kunnen loslaten van het werk
 • de hoeveelheid werk (werkdruk)
 • vroeg moeten opstaan of onregelmatig werken

Verminderd functioneren is het gevolg van het slechte slapen en een op de zeven werkenden meldt zich wel eens ziek in verband met slecht slapen. Weet jij hoe het met jouw organisatie en medewerkers gaat op het gebied van slaap?

Mogelijkheden voor bedrijven

 • (half) Jaarprogramma op maat voor een gedegen aandacht voor het thema slaap.
 • Organisatieadvies op het gebied van onregelmatige werktijden, rustmomenten, bespreekbaar maken van het onderwerp slaap
 • Workshops, online of fysiek. Aandacht voor slaap: 1 uur. Focus op slaap: 2,5 uur.
 • Online cursus Slaapwaarde voor behoud en verdieping van het geleerde na de workshop.
 • Individuele begeleiding voor medewerkers. 1, 3 of 6 afspraken van 45 minuten.
 • Inzet slaaptest voorafgaan en na afloop van het (half) jaarprogramma.
 • Serie slaaptips met info en oefeningen voor medewerkers via mail na workshop of coaching.
 • Columns/blogs over slaap voor intern gebruik tijdens (half) jaarprogramma.

Wat deelnemers leren in workshops en individuele slaapcoaching

 • Wat er nodig is voor een gezonde nachtrust
 • Anders omgaan met negatieve gedachten en gevoelens
 • Hoe ze (weer) een normale slaper worden en goed blijven slapen

Bewustwording van de eigen slaapkwaliteit en het kiezen voor het aanpassen van gewoontes die de slaap bevorderen, komen in iedere workshop of training aan bod. Want alleen kennis levert geen minuut extra slaap op.

Opdrachtgevers

Slaapwaarde hecht waarde aan een goede samenwerking met workshops en trainingen die aansluiten bij de vraag van organisaties en hun medewerkers.

Tessa heb ik leren kennen als een professional op het gebied van alles omtrent slaap! Tijdens de workshop die ze verzorgde wist ze op een vriendelijke, geduldige en prettige manier haar adviezen goed onder de aandacht te brengen.

Anke Duijts

HR Officer, Hyster-Yale Group

Tessa en ik delen een passie: mensen beter leren slapen en dus met meer voldoening leven. Ik ken haar als een bevlogen en betrokken coach. Met een geduldig luisterend oor, haar knowhow en creativiteit weet ze mensen te raken en inspireren om aan de slag te gaan, op weg naar hun doelen. Ze straalt energie uit en is altijd bereid om mee te denken en in actie te komen. Een ontzettend fijne en professionele partner om mee samen te werken.
Irma Leijten

trainer, auteur en slaapexpert, LIJV

Prima trainer/coach: empathisch, ruimte voor eigen inbreng, humor, heldere uitleg, praktische tips!

Deelnemer

Hogeschool Utrecht

Mijn aanpak bij slaapproblemen

Loze beloftes ga ik niet doen en garanties kan ik niet geven. Ik gun je zeker die gouden tip die je zonder pijn en moeite naar een zalige nachtrust brengt. En ik weet ook zeker dat deze quick fix niet bestaat. Jammer en helaas.

Beter slapen begint bij het anders omgaan met je gedachten en gevoelens over het niet kunnen slapen. Dat vraagt om oefening en aandacht. Veel boeken en (online)trainingen leren je van alles over de theorie van slapen. Je slaapt er echter geen minuut langer door.

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat de benadering vanuit ACT goede resultaten heeft op de lange termijn en dat het de kans op terugkeer van de slaapproblemen kleiner maakt. Het geeft een duurzame verbetering van je nachtrust doordat je meer vertrouwen ervaart dat ook jij goed kunt slapen.

Slaapwaarde + ACT

Slaapwaarde benadert slaapproblemen vanuit ACT: Acceptance and Commitment Training. ACT is evidence based, dus we weten wat wel en niet werkt. ACT is een moderne vorm van gedragstraining die goed werkt bij een duurzame aanpak van slapeloosheid. Dus zonder hulpmiddelen en medicatie. Hoofdthema’s:

 • meer vertrouwen in je nachtrust
 • loslaten van hulpmiddelen en controle
 • een goede nachtrust begint overdag

Energie besparen

Slaap laat zich niet controleren en sturen. De aanpak richt zich op het anders omgaan met de gedachten en gevoelens die horen bij slecht slapen. Hierdoor leren medewerkers stoppen met vechten of vermijden. De energie die dit bespaart, kan overdag goed ingezet worden.

Veelgestelde vragen

Hoe beïnvloeden slaap en werk elkaar?

Veel werkgevers vinden slaap een privéaangelegenheid. Slecht slapen beïnvloedt de kwaliteit van het werk, de veiligheid op de werkplek en de gezondheid van de medewerker. Het leidt tot hoger verzuim, meer ongevallen en een lagere productiviteit. Tijd voor u als werkgever om slaapproblemen bij uw werknemers serieus te nemen. Van de werknemers die aan het werk zijn, ervaart 45% een matige tot slechte slaapkwaliteit. Onder werknemers die zijn ziekgemeld bij ArboNed ligt dat percentage nog hoger: 57% geeft aan niet goed te slapen.

Waarom zou een werkgever investeren in goede slaap?

Werknemers die goed slapen zijn productiever, maken minder fouten en melden zich minder vaak ziek. Ze houden zich beter aan regels en voorschriften, vertonen minder ongewenst gedrag, zijn socialer naar hun collega’s en minder vaak betrokken bij conflicten. Het is dus zeker aan te raden om er iets aan te doen als de werkgever signaleert dat werknemers last hebben van slaapproblemen.

Wat kan een werkgever doen om de slaapkwaliteit van werknemers te verbeteren?

Een slaaptraining is een bewezen effectieve oplossing. Dat kan op individueel niveau (via coaching) en als groep (preventief en bij beginnende klachten). Een combinatie is natuurlijk ook mogelijk, bijvoorbeeld: na afloop van een training individuele coaching aanbieden aan de werknemers die daar baat bij hebben.

Lees meer blogs over slapen

Wil je op de hoogte blijven over nieuwe blogs en andere onderwerpen over beter slapen? Meld je dan aan voor post van Slaapwaarde.

 

Het verschil tussen slaperig en moe

Het verschil tussen slaperig en moe

De termen ‘slaperig’ en ‘moe’ worden vaak door elkaar gebruikt. Er is echter een belangrijk verschil tussen slaperigheid en vermoeidheid. En ze vragen om een eigen aanpak, daarom is het handig om het onderscheid te kunnen maken. Zo herken je slaperigheid Slaperigheid...

Lees meer
Slaapverhaal: Werken in ploegendienst

Slaapverhaal: Werken in ploegendienst

Slapen is universeel én persoonlijk. We doen het allemaal en allemaal op onze eigen manier. Voor de blogserie ‘Slaapverhaal’ hebben slapers die net wat minder doorsnee slapen zelf hun verhaal op papier gezet. En ik mag het met jullie delen met als doel (h)erkenning en...

Lees meer
Slaap en verzuim

Slaap en verzuim

Hoe is de belangstelling voor de kwaliteit van slaap vanuit werkgevers? Vaak wordt slaap als privé gezien en dat is het natuurlijk ook. Het klopt dat het slapen in de 'vrije tijd' gebeurt. Maar de gevolgen van slaaptekort zullen ook op de werkvloer te merken zijn....

Lees meer
Beter omgaan met werkstress voor een betere nachtrust

Beter omgaan met werkstress voor een betere nachtrust

Ben jij ook zo’n bezige bij? Zo iemand die veel gedaan krijgt en altijd nog wel iets ziet liggen dat moet gebeuren? Die meteen in actie komt, alert is en bereid om door te gaan tot iets af is? Geen rust totdat het hele lijstje is afgevinkt? Human doing-human being We...

Lees meer
Wat is ACT?

Wat is ACT?

ACT, oftewel Acceptance and Commitment Therapy, is een relatief nieuwe (derde generatie) gedragstherapie die valt onder de positieve psychologie. ACT hoeft geen gelijk te hebben, oordeelt niet en gaat geen strijd aan met andere therapievormen. ACT gaat ervan uit dat...

Lees meer

Meer weten over workshops, training en coaching voor jouw medewerkers? Neem contact op.