Vooruit. Of achteruit? Nee, vooruit. Langer slapen of korter? Langer voor mensen met (jonge) kinderen. De rest mist een uur. Maar we krijgen er wel mooi weer bij, toch?

Misverstand over zomertijd

Daar is het eerste misverstand bij de discussie over welke tijd gehanteerd zou moeten worden als we gaan stoppen met de halfjaarlijkse wisseling. Als je mensen vraagt of ze liever het hele jaar winter- of zomertijd hebben, kiest het grootste deel voor zomertijd. Denkend aan lange, zwoele avonden in de tuin en op het terras. Geruststelling: de zomer blijft, ook al is het permanent ‘wintertijd’.

Midden of West?

De wintertijd is de Midden-Europese tijd, daar is Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog bij aangesloten. Volgens chronobioloog Marijke Gordijn (dat grapje mag je zelf maken) zou het geografisch logischer en beter voor onze gezondheid zijn als we de tijd van Engeland zouden volgen, de West-Europese tijd. Daar liggen we namelijk dichterbij.

Ochtendlicht en zomertijd

Als je die zomertijd zou doorvoeren in de winter, betekent dat dat het erg laat licht wordt ’s ochtends. Vier maanden van het jaar is het dan op z’n vroegst om 8.30 uur licht ’s ochtends. Dit verstoort onze biologisch klok. De verwachting is dat er meer winterdepressie voor zal komen, meer mensen problemen krijgen om op tijd te gaan slapen en op tijd wakker te worden en de gevolgen voor de gezondheid die daar weer bij horen. Nieuwe studies laten zien dat mensen die overdag aan veel licht worden blootgesteld (ook binnenverlichting) ’s nachts beter doorslapen. Je verbetert er dus je slaapkwaliteit mee. Alle chronobiologen en slaaponderzoekers zijn van mening dat licht in de ochtend een van de belangrijkste factoren voor een goede slaapkwaliteit is en daarmee voor gezondheid op de lange termijn.

Verplicht kiezen voor zomertijd

De Europese Commissie wil af van het verzetten van de tijd en Nederland moét kiezen voor winter- of zomertijd. Als je het mij vraagt: zomer, ja graag! Zomertijd? Liever niet. Voor Zondag met Lubach is een filmpje van ongeveer een kwartier gemaakt met uitleg.

Voor nu in ieder geval sterkte voor degenen die last hebben van het verzetten van de tijd en we gaan zien hoe verstandig degenen zijn de knoop mogen doorhakken.