Slaapcoaching voor jongeren

Herken je dit als het over slapen gaat?

Je komt moeilijk je bed uit ‘s ochtends als het tijd is om naar school te gaan. Je voelt je vermoeid en hebt weinig energie, zeker in de ochtend. Je vindt het lastig om op tijd naar bed te gaan ‘s avonds. Het duurt een flinke tijd voordat je in slaap valt. Je ouders/verzorgers en jij hebben zorgen over je nachtrust.

Stop met vechten tegen slapeloosheid

Slaapcoaching leert je dat je niet méér moet doen om goed te slapen, maar juist mínder. De belangrijkste stap: stoppen met vechten tegen de slapeloosheid. Want vechten is actie en actie is het tegenovergestelde van slapen!

De begeleiding is dus gericht op de coping, oftewel het omgaan met je slaapprobleem. Ik leer je hoe je rustig wakker kunt liggen. Slaap kun je namelijk niet afdwingen. Beter je best doen om goed te kunnen slapen heeft meestal juist een tegenovergesteld effect.

 

Wat levert slaapcoaching voor jongeren op?

 • Inzicht in jouw slaapgewoontes: wat staat er in tussen jou en slapen, welke gevolgen heeft slapeloosheid voor je dagelijks leven, wat heb je er al aan gedaan en wat was het resultaat
 • Kennis over slapen, slaapritme en slaaphygiëne speciaal gericht op jongeren
 • Inzicht in wat nodig is voor een goede nachtrust
 • Verbeterplan om stap voor stap je natuurlijke slaappatroon te herstellen

Hoofdlijnen aanpak slaapproblemen bij jongeren

Mijn aanpak van slaapproblemen bij jongeren bestaat uit deze hoofdlijnen:

 • Herstellen van het slaap-waakritme, aandacht voor rust en regelmaat
 • Je leert rustig wakker te liggen, dit lijkt namelijk zoveel mogelijk op slapen
 • Loskomen van wat je wakker houdt

Met behulp van een concreet stappenplan met oefeningen voor thuis zal je ontdekken dat je niet steeds méér moet doen om te kunnen slapen, maar juist minder. Oftewel: slapen is niets doen. Er bestaat geen Quick fix, daarom is mijn aanpak gericht op een duurzame verbetering van je nachtrust. Het doel is om overdag voldoende energie te hebben om de dingen te doen die jij belangrijk vindt.

Ik had moeite met in slaap komen en uren wakker liggen voor het slapen gaan. Door de slaapcoaching heb ik meer duidelijkheid gekregen over mijn probleem en hier hebben wij samen naar gekeken en aan gewerkt en dat was heel fijn!

Het belangrijkste dat ik heb geleerd, is dat ik het moet accepteren dat ik niet altijd even snel in slaap kom en dat ik niet de enige ben met zo’n probleem. Ik vond het super fijn om gesprekjes met Tessa te hebben en ze heeft een goed luisterend oor.

Milou Jansen

Onderwerpen van de serie tips na afloop van de slaapcoaching voor jongeren

 • Wat neem je mee uit het traject en hoe ga je dit inpassen in je dagelijks leven (van oefenen naar gewoonte)
 • Bedtijden, pauze overdag, afbouwen in de avond (piekeren, to do lijstje)
 • Doen wat je graag doet en uitleg over korte termijn en lange termijn beloning voor je brein
 • Daglicht en bewegen
 • Hulp vragen/steun inzetten: zoals een wekker, wake up light, daglicht lamp, boekje voor notities
 • Lief zijn voor jezelf bij een hoge lat en piekeren

Plan direct een gratis kennismaking

We bekijken dan (eventueel samen met je ouders/verzorgers) of dit traject het best past bij jouw situatie. Deze vrijblijvende kennismaking duurt een half uur.

Vergoeding slaapcoaching voor jongeren

Slaapcoaching wordt nog niet vergoed door zorgverzekeraars. De kosten van een het traject voor jongeren zijn lager dan het eigen risico van je zorgverzekering. Bij slaapstoornissen heb je geen recht op dekking voor zorg uit de basis-GGZ of gespecialiseerde GGZ. Door zorgverzekeraars wordt bij slaapproblemen verwezen naar de huisarts.

Lees blogs over slapen

Wil je op de hoogte blijven over nieuwe blogs of andere onderwerpen over beter slapen? Meld je dan aan voor de Slaapwaarde nieuwsbrief.

 

Slaapverhaal: Altijd moe en niet kunnen slapen

Slaapverhaal: Altijd moe en niet kunnen slapen

Slapen is universeel én persoonlijk. We doen het allemaal en allemaal op onze eigen manier. Voor de blogserie ‘Slaapverhaal’ hebben slapers die net wat minder doorsnee slapen zelf hun verhaal op papier gezet. En ik mag het met jullie delen met als doel (h)erkenning en...

Lees meer
Internationale Dag van de Slaap

Internationale Dag van de Slaap

Bij onze zuiderburen is de Internationale Dag van de Slaap een echte uitslaapdag. In Nederland besteden we meer aandacht aan de gevolgen die slecht slapen kan hebben en de aandoeningen die een matige nachtrust kunnen veroorzaken. Hoe gaat het met jouw slaap? Goed...

Lees meer
Zomertijd en jouw slaap

Zomertijd en jouw slaap

Een uur korter slapen, da's eigenlijk altijd slecht nieuws. Waar de een last heeft van het verplicht verschuiven van z’n ritme, doet de ander dit zonder moeite. Gaan we ooit een keer stoppen met dit verzetten van de klok? Lees hier alles over de zomertijd en jouw...

Lees meer
Samen slapen, wel of geen goed idee?

Samen slapen, wel of geen goed idee?

Wél een relatie en samenwonen, níet samen slapen. Da’s behoorlijk ongebruikelijk en zorgt voor opgetrokken wenkbrauwen vanuit de omgeving. Toch is het de moeite waard om uit te zoeken wat het beste werkt voor jullie allebei als het op slapen aankomt. Een goede...

Lees meer
Melatonine is geen slaapmiddel

Melatonine is geen slaapmiddel

Melatonine is een hormoon, een eiwit dat we zelf aanmaken in de pijnappelklier. Het reguleert onze biologische klok onder invloed van daglicht. Veel slaaphulpmiddelen bevatten melatonine. Maar melatonine is geen slaapmiddel. Melatonine in het nieuws ‘Een op de...

Lees meer
Slaapverhaal: Slaapspoken

Slaapverhaal: Slaapspoken

Slapen is universeel én persoonlijk. We doen het allemaal en allemaal op onze eigen manier. Voor de blogserie ‘Slaapverhaal’ hebben slapers die net wat minder doorsnee slapen zelf hun verhaal op papier gezet. En ik mag het met jullie delen met als doel (h)erkenning en...

Lees meer

Mijn aanpak bij slaapproblemen

Loze beloftes ga ik niet doen en garanties kan ik niet geven. Ik gun je zeker die gouden tip die je zonder pijn en moeite naar een zalige nachtrust brengt. En ik weet ook zeker dat deze quick fix niet bestaat. Jammer en helaas.

Beter slapen begint bij het anders omgaan met je gedachten en gevoelens over het niet kunnen slapen. Dat vraagt om oefening en aandacht. Veel boeken en (online)trainingen leren je van alles over de theorie van slapen. Je slaapt er echter geen minuut langer door.

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat de benadering vanuit ACT goede resultaten heeft op de lange termijn en dat het de kans op terugkeer van de slaapproblemen kleiner maakt. Het geeft een duurzame verbetering van je nachtrust doordat je meer vertrouwen ervaart dat ook jij goed kunt slapen.

Tessa Dekkers – Slaapcoach (ACT) en trainer beter slapen.

Slaapproblemen en ACT

Deze cursus benadert slaapproblemen vanuit ACT: Acceptance and Commitment Therapy. ACT is een moderne vorm van gedragstherapie die goed werkt bij de behandeling van slapeloosheid.

Slapen is een natuurlijk proces

Slapen is een natuurlijk proces, net als ademhalen en het kloppen van je hart. Teveel je best doen om je slaapproblemen op te lossen kun je vergelijken met worstelen in drijfzand: het kost veel energie en maakt de situatie alleen maar erger. Ik leer je graag hoe je beter kunt slapen. Zodat je overdag voldoende energie hebt voor alles wat jij belangrijk vindt.

Anders omgaan met gedachten en gevoelens

Centraal staat dat je stopt met vechten en stopt met proberen om controle te krijgen over je slaap. Hier heb je namelijk geen invloed op. Je leert met ACT anders omgaan met gedachten, gevoelens, fysieke sensaties, overtuigingen en herinneringen. Toelaten van lastige gedachten en gevoelens levert op de lange termijn meer op dat ze op de korte termijn proberen te verdrijven of negeren.

Bewezen effectief bij slaapproblemen

Je leert je te richten op wat je zelf kunt beïnvloeden, zoals je eigen gedrag. In plaats van je te verzetten tegen gedachten en gevoelens of controle proberen te krijgen over je slaap (dat kan namelijk niet). ACT is bewezen effectief bij de behandeling van slaapproblemen.

Je hoeft niks af te leren

Veel adviezen, trainingen en cursussen over slaap zijn gericht op wat je allemaal niet (meer) mag, denk aan het gebruik van een scherm in de avond. Of juist moét doen zoals een piekerschrift naast je bed. Van mij mag het allemaal wel wat luchtiger en losser, het liefst met een beetje humor. Je hoeft in deze cursus niks af te leren. Ik bied je nieuwe manieren aan om met het niet kunnen slapen om te gaan. Je kunt dit zelf toepassen en ervaren wat het je oplevert.

Je dag maakt je nacht

Of je goed slaapt hangt ook af van de invulling van je dag: doe je wat jij graag wil en belangrijk vindt? Hoe is het met je balans tussen rust en inspanning? Als daar aanpassingen gewenst zijn, heeft het geen zin om een paar trucjes te leren om de slaap binnen te halen. De slaapproblemen zijn dan namelijk snel weer terug.

Dit doet ACT niet

De toepassing van traditionele aanpakken (zoals CGT) richten zich op het wegnemen van symptomen. Bijvoorbeeld door je te richten op het blokkeren of uitdagen van gedachten of angstige gevoelens weg te nemen. Je steekt hierdoor onbedoeld energie in het kwijtraken van wat je graag wilt, namelijk slapen. Met ACT verander je de relatie die je hebt met je gevoelens en gedachten zonder ze te bevechten of blokkeren.

Belangrijke thema’s

Wat zit er allemaal in deze online cursus? Er valt veel te leren en oefenen op het gebied van slaap. Ik heb de belangrijkste informatie, duidelijkste uitleg en best werkende oefeningen verzameld en in deze cursus gestopt. Dit zijn de hoofdthema’s van de cursus.

Meer vertrouwen in je nachtrust

Ervaar meer vertrouwen in je nachtrust. Ook jij kunt beter slapen omdat je nu begrijpt wat er nodig is en wat juist averechts werkt voor je slaap.

Loslaten van hulpmiddelen en controle

Slapen is niets doen. Hulpmiddelen en activiteiten die je inzet om beter te slapen hebben geen of een averechts effect, daar mag je mee stoppen. De kunst is om zoveel mogelijk te lijken op een goede slaper. Deze doet niets om goed te kunnen slapen.

Een goede nachtrust begint overdag

Je nacht is een weerspiegeling van je dag en andersom. Als je overdag maar door rent in een hoog tempo, is het lastig om ‘s nachts goed tot rust te komen. Aanpassingen overdag helpen je naar een betere nachtrust.

Heb je vragen beter slapen en mijn aanbod? Laat het me weten.