Je komt natuurlijk niet zomaar bij een slaapcoach terecht. Daar gaan heel wat rottige nachten én dagen aan vooraf. Waarschijnlijk ook een bezoekje aan de huisarts. En lange lijsten met tips en adviezen die je allemaal, voor de zekerheid minstens twee keer en met elkaar gecombineerd, hebt uitgeprobeerd. Helaas zonder blijvend resultaat.

Deze mensen zie ik voor slaapcaching in mijn praktijk

Slecht slapen begint soms met een duidelijke aanleiding en soms ook zomaar. In een periode dat je druk bent. Of doordat je met je gedachten bij een belangrijk onderwerp in je leven bent, bijvoorbeeld zorgen over naasten, werkstress of geldproblemen.

Misschien wel als je niet goed kunt slapen vanwege fysiek ongemak, zoals rugklachten of andere pijn. Er zijn ook mensen die van jongs af aan slechte slapers zijn en bij wie een matige nachtrust in de familie zit. Slecht slapen begint soms in een bepaalde fase in het leven. Bijvoorbeeld bij veranderingen in de hormoonhuishouding (tienertijd, zwangerschap, overgang).

En dan zijn er nog de ouders met jonge kinderen. Die misschien van zichzelf best goed kunnen slapen maar voortdurend gestoord worden in hun nachtrust. Als de kinderen vervolgens eindelijk beter slapen (als ze wat ouder zijn of gewoon een nachtje) liggen ze zelf wakker. Alsof ze het slapen zijn verleerd.

Deze vragen hebben slechte slapers

Hoe vind ik mijn verstoorde slaapritme terug? Hoe leer ik weer opnieuw, zonder hulpmiddelen, uitgerust wakker te worden? Hoe zorg ik ervoor dat slecht slapen niet meer mijn leven beheerst? Slechte slapers wensen vooral dat ze voldoende uitgerust aan een nieuwe dag kunnen beginnen. Dat ze hun dagelijkse bezigheden kunnen doen totdat het weer tijd is om naar bed te gaan. Zonder halverwege door hun energievoorraad heen te zijn, zich af te vragen hoe ze de dag doorkomen, zich somber en chagrijnig te voelen, suf, ongeconcentreerd, of erger nog: onnodige fouten te maken.

Zo ziet de start van het slaapcoachtraject eruit

Na een korte kennismaking begin ik met een vragenlijst om de ernst van de slapeloosheid in kaart te brengen. Daarna volgt een uitgebreide anamnese waarin aan bod komt hoe de slaapproblemen er precies uitzien en wat de verwachtingen zijn van het traject.

Mijn belangrijkste vragen zijn: wat staat er tussen jou en slapen? Welke gevolgen heeft de slapeloosheid voor je dagelijks leven en wat heb je er al aan gedaan en wat was het resultaat?

Ik merk dat slechte slapers het fijn vinden om hun verhaal te kunnen doen.

Vaak zijn ze namelijk al gestopt met het praten over de slechte nachten om te voorkomen dat ze als zeur gezien worden. Soms weet de omgeving zelfs niet eens van het bestaan of de impact van de slaapklachten. Ik geef na de intake ook een conclusie over de aard van het slaapprobleem en indien nodig (bij medische of psychiatrische factoren en bij gebruik van veel slaapmedicatie) wordt doorverwezen naar een arts. Dit kan naast het starten van het slaapcoachtraject.

Op deze manier leer je beter slapen

Slapen is een bijzonder fenomeen omdat je er geen invloed op hebt, het overkomt je. Als je piekert, actief bent of aan het vechten tegen je slapeloosheid dan komt je brein in de actiestand. Je brein geeft vervolgens het sein dat het onveilig is en dat er een probleem opgelost moet worden. Dit maakt dat je hartslag, bloeddruk, ademhaling en alertheid omhooggaan.

Om weer een normale slaper te worden, moet je niet méér gaan doen maar juist mínder.

Wat hiervoor nodig is: bereidheid om de strijd te staken en te leren om rustig wakker te liggen. Je leert vervolgens om te stoppen met vechten, anders omgaan met gedachten, mindfulnessvaardigheden (voor overdag) en aandacht voor wat je belangrijk vindt en hier ook naar te handelen. Hiervoor is aandacht tijdens de afspraken en je gaat hier thuis mee oefenen.

Verder is er gedurende het traject aandacht voor het verbeteren van het slaapritme, waar bij het advies is om niet te lang in bed liggen. Wat overigens vaak even schrikken en slikken is. Ook bekijken en bespreken we de slaaphygiëne, oftewel de slaapgewoontes en -omstandigheden. Waarbij rekening wordt gehouden met het natuurlijk ritme dat iemand heeft/had.

Zo ziet de afronding van het slaapcoachtraject eruit

Aan het eind van het slaapcoachtraject zet ik alles nog eens op een rijtje. Hoe gaat het met het slaapritme en de slaaphygiëne, lukt het toepassen van de geleerde vaardigheden, is er nog iets onduidelijk? Mogelijk is het zinvol om een eigen slaaphandleiding te schrijven. Ook wordt de vragenlijst om de ernst van de slapeloosheid in kaart te brengen nogmaals afgenomen. Tenslotte volgen nog wat laatste tips.

Dit vinden mijn klanten het belangrijkste dat ze hebben geleerd

De reacties die ik krijg van klanten als ik vraag wat het belangrijkste is dat ze hebben geleerd in het slaapcoachtraject: dat het nodig en dus geoorloofd is, om met name overdag genoeg tijd voor jezelf te nemen. Als het even kan zonder schuldgevoel. Dat het je druk maken over het wakker liggen niet helpt om beter te slapen. Dat wakker liggen helemaal niet erg is.

Deze feedback kreeg ik van deelnemers aan het slaapcoachtraject

“Door rustig alle stappen te doorlopen en met kleine huiswerkopdrachten aan de slag te gaan, is mijn slaapritme zeker verbeterd. Perfect is het nog niet en zal het wellicht nooit zijn. Ik functioneer weer zoals voor het moment dat mijn kinderen geboren zijn. Ik voel me in het algemeen rustiger en plan, zonder schuldgevoel, bewust meer rustmomenten in.”

“Dit traject heeft mij op een heel andere manier naar slapen laten kijken. Je hebt m’n leven gered.”

Wil jij ook beter slapen zónder hulpmiddelen?

Ben je ook klaar met wakker liggen en vechten tegen je slaapprobleem? wil je meer leven in plaats van overleven? Dat is je van harte gegund. Ik begeleid je graag om, op een natuurlijke manier en zonder hulpmiddelen, beter te leren slapen.