Zeker als iemand er overdag een potje van maakt. Vervolgens hoopt dat ik met een panklare oplossing kom voor die beroerde nachten, stel ik deze vraag: ligt het aan je slaap of aan je gewoonten overdag?

Over mijn aanpak als slaapcoach

Als slaapcoach is het handig om begrijpend en ondersteunend te reageren. Dat is ook waar je behoefte aan hebt als je slecht slaapt, alles kost namelijk al moeite genoeg. En dat is ook waar ik van nature sterk in ben, dus dat komt goed uit. Maar soms kan ik niet anders dan een strenge vraag stellen of confronterende opmerking plaatsen. Zeker als iemand er overdag een potje van maakt en vervolgens hoopt dat ik met een panklare oplossing kom voor die beroerde nachten. De vraag is: ligt het aan je slaap of aan je gewoonten overdag?

Let op: deze blog is niet voor mensen die ondanks hun goede slaap- en overdaggewoonten alsnog wakker liggen. Voor jou heb ik ‘Van waker naar slaper met slaapcoaching’ en ‘Goed slapen begint overdag’ geschreven.

Zoektocht naar een oplossing voor slaapproblemen

Als het niet lukt om goed te slapen, is het logisch om te denken dat er iets mis is met je slaap. Vanzelfsprekend ga je op zoek naar een oplossing. Oplossingen en hulpmiddelen genoeg te vinden, daar kun je een flinke tijd zoet mee zijn. Zo beland je al snel op de golven van hoop en wanhoop. De hoop op iets nieuws tilt je even op en zorgt ervoor dat je tijdelijk beter slaapt. Om de volgende nacht weer overspoeld te raken door wanhoop omdat je weer wakker ligt zoals daarvoor. Slaap laat zich niet controleren en hoe harder jij je best doet om in slaap te vallen, hoe langer het gaat duren. De actie van jouw goed bedoelde inzet gaat niet samen met de rust die nodig is voor de slaap om zich welkom te voelen.

Vaak ligt de oorzaak van slaapproblemen bij je gewoonten overdag

Je slaap kan niet kapot zijn en hoeft dus ook niet gerepareerd te worden. Wat jij ook doet, je biologische klok blijft gewoon z’n rondjes maken en vanaf het moment dat je wakker bent, bouw je slaapdruk op die ervoor zorgt dat er een moment komt dat je je ogen niet langer open kunt houden. Deze beide systemen blijven je hele leven beschikbaar. Hopelijk is dat een hele geruststelling. Sterker nog: je systeem doet precies wat jij overdag vraagt: alert en actief zijn. Maar als je dit overdrijft, is het niet gek dat je lijf en brein niet op tijd tot rust zijn gekomen als jij wil gaan slapen. Soms komt dit door omstandigheden waar je geen invloed op hebt. Vaak heb je wel een keuze om iets op een andere manier aan te pakken.

Goed slapen begint overdag

De conclusie dat je slaap niet stuk kan gaan, kan ook paniek geven. Als het niet kapot is, dan is repareren ook niet mogelijk. Maar wat dan wel?

Je activiteiten van overdag spelen een grote rol in hoe je nacht eruit ziet. Logisch dat inslapen niet lukt als je overdag bijvoorbeeld geen tijd neemt om te lunchen vanwege je drukke werk. Soms geeft iemand aan dat ie te druk is om elke dag een half uurtje te bewegen in de buitenlucht. Of vertelt iemand me uren wakker te liggen na avond aan avond doorwerken. Wat is er zo belangrijk dat je er je natuurlijke behoefte aan rust, pauzes, afbouwen in de avond, beweging en daglicht voor opschort?

Slecht slapen vraagt vaak om sleutelen aan je gewoonten van overdag. Want die kunnen als een blokkade voor de ingang liggen, zodat de slaap zich niet welkom voelt en om de hoek blijft wachten op gunstigere omstandigheden.

 

Rol de rode loper uit voor je slaap

Zowel jij als je werkgever wil graag dat je gezond en met voldoende werkplezier aan het werk blijft. En niet met een volledig lege accu thuis komt te zitten. Hoezo ben jij die superheld die een oneindige voorraad energie tot beschikking heeft? Er zijn natuurlijk onderlinge verschillen. Maar we ervaren allemaal momenten dat we minder of meer alert en productief zijn. We hebben allemaal behoefte aan pauzes op werkdagen en aan afbouwen van activiteiten in de avond. Door gehoor te geven aan die natuurlijke behoefte rol je de rode loper uit voor je slaap.

Ga voor een duurzame verbetering van je nachtrust

Ik moedig je aan om alle kortdurende hulpmiddelen om beter te slapen links te laten liggen. Ze kosten je geld en energie en je krijgt er weinig voor terug. Ga voor een duurzame verbetering van je nachtrust. Door het aanpassen van onhandige gewoonten die een blokkade vormen voor je slaap. Met het aanpassen van die gewoonten help ik je dan weer op mijn vertrouwde ondersteunende manier. Want je zult mij niet horen zeggen dat het aanpassen van je gewoonten een eitje is.

Foto’s door cottonbro studio en Leeloo Thefirst.

Samen met Geeke Barmentloo schreef ik De Slaapgids – Ontdek je eigen slaaproute. Je kunt hem hier bestellen, in paperback of e-book. En luister gratis naar De Nachtcast, onze podcastserie over de praktische stappen die je kunt nemen naar beter slapen en uitgerust wakker worden.