Een extra uurtje erbij komend weekend. Wat kan je daar allemaal mee doen? En is er een manier om optimaal door dit verzetten van de klok heen te komen?

Wintertijd voor avondmensen

Vanwege het bioritme van avondmensen zal het voor hen iets makkelijker zijn om op tijd naar bed te gaan in de wintertijd. En minder moeite kosten om op te staan. Ondanks dat er minder daglicht is in de herfst- en winterperiode.

Biologische klok

Sowieso is het voor de meeste mensen makkelijker om te wennen aan de wintertijd dan aan de zomertijd. Dit hangt samen met onze interne klok die een ritme aanhoudt van net iets langer dan 24 uur. Deze biologische klok past zich voortdurend aan met behulp van onder andere (dag)licht, de momenten waarop je eet en beweegt.

Wintertijd voor vroege vogels (kinderen)

Vroege vogels (waaronder veel jonge kinderen) zullen nog eerder beginnen aan hun eerste liedje als de tijd een uur teruggezet wordt. Om kinderen geleidelijk te laten wennen aan de wintertijd is het handig om een paar dagen voor het verzetten van de klok te beginnen met het opschuiven van de bedtijd. Bijvoorbeeld met een kwartiertje per dag. En misschien vind je dat zelf ook wel prettig. Je kunt het verzetten van de klok beschouwen als een mini jetlag. Dus wees lief voor jezelf en voor elkaar!

Check de minigids Wintertijd om zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen in de periode van minder daglicht.