De winterdagen zijn korter, de nachten langer. De verleiding om onder een dekentje te kruipen en binnen te blijven is groter dan ooit. Ontdek wat daglicht doet voor je slaapkwaliteit.

De functie van daglicht voor de kwaliteit van je slaap

Daglicht reguleert je biologische ritme, beïnvloedt je stemming en speelt een cruciale rol in het instellen van onze interne klok. In de winter kan een gebrek aan daglicht leiden tot slaapproblemen en minder energie overdag. Door de draaiing van de aarde wisselt daglicht voortdurend qua intensiteit, richting en kleur. Dit werkt stimulerend voor je bioritme. Daarnaast bevat daglicht veel verschillende soorten straling waarvan sommige belangrijk zijn voor het aanmaken van vitamines.

Tekort aan daglicht: gemiste kans bij slaapproblemen

Helaas voelen we niet goed aan wat we nodig hebben qua licht en donker. Bij honger of dorst geeft ons lichaam een duidelijk signaal. Maar onze klok vertelt ons jammer genoeg niet meteen dat we meer of juist minder licht nodig hebben om goed te kunnen slapen. Weinig mensen leggen het verband tussen te weinig licht en je overdag slaperig voelen. Of te veel kunstlicht in de avond en slecht kunnen slapen.

Het effect van kunstverlichting op je slaapkwaliteit

Kunstverlichting zoals het blauwe licht van je scherm(en) houden je langer actief en maken het moeilijker om op tijd naar bed te gaan. Ook wát je doet op een scherm heeft invloed op je alertheid en zorgt er bovendien voor dat je de tijd vergeet. Kijk wat het oplevert als je hier wat eerder op de avond mee stopt. Wil je nog wat dieper in het effect van daglicht en donker duiken? Lees dan het artikel van chronobioloog Marijke Gordijn over licht en donker op het juiste moment.

 

Meer daglicht: onmisbaar voor avondmensen

Met name voor avondmensen helpt het om hun biologische klok in de pas te houden door vooral in de ochtend te zorgen voor veel daglicht. Door het licht is het voor je lijf en brein duidelijk dat het tijd is voor actie. En dat de nacht is afgerond. Combineer je buiten zijn met beweging dan heb je een dubbel positief effect te pakken. Een daglichtlamp of wake-uplight kan het makkelijker maken om ’s ochtends uit bed te komen. Hou er rekening mee dat het een tijdje duurt om hieraan te wennen en het voordeel te ervaren.

Misschien kan je zo’n wake-uplight van iemand lenen of overnemen om te ontdekken of het iets voor je is?

Thuiswerkdagen: ontdek wat daglicht doet voor je slaapkwaliteit

Thuiswerken geeft meer mogelijkheden om tijd buiten door te brengen. Maak daar gebruik van. Bij het raam zitten overdag is geen vervanger voor daglicht! Ook op een grijze dag is het licht buiten veel sterker dan binnen. Werk je binnen kantoortijden, dan is het handig om tijdens je lunchpauze naar buiten te gaan. Laat je niet kisten door de kou, gooi dat dekentje van je af en ga voor activiteiten buitenshuis. En dat hoeft echt niet meteen een ijsbad te zijn.

Met deze 5 tips ontdek je wat daglicht doet voor je slaapkwaliteit

  1. Ochtendmissie: maak er een gewoonte van om ‘s ochtends vroeg naar buiten te gaan. Een wandeling bij zonsopgang kan wonderen doen voor je energieniveau gedurende de dag. Bepaal wat haalbaar is voor jou en leg de lat niet meteen te hoog. Ophogen kan altijd nog.
  2. Lunch buiten: geniet van een lunchpauze in de buitenlucht. Het daglicht stimuleert je energie en verbetert ook meteen je concentratie en productiviteit.
  3. Buiten sporten: als je van sport houdt, verplaats dan je training naar buiten. Of het nu gaat om joggen, yoga of zelfs gewoon rek- en strekoefeningen, beweging in de buitenlucht is dubbele winst voor je lichaam en je brein.
  4. Daglicht in je huis: open overdag gordijnen en laat zoveel mogelijk natuurlijk licht binnen. Het helpt niet alleen je slaap, het verbetert ook je humeur.
  5. Digitale detox voor het slapengaan: beperk schermgebruik voor het slapengaan. In plaats daarvan: pak een boek, luister naar muziek of reflecteer op je dag. Dit helpt om je voor te bereiden op een goede nachtrust.

Individuele slaapcoaching voor volwassenen

Behoefte om uit te zoeken hoe je beter kunt slapen en meer energie ervaart overdag? Neem contact op voor een gratis kennismaking en start een kort traject slaapcoaching. Mijn aanpak van slaapproblemen is gericht op een duurzame verbetering van je nachtrust. Het resultaat: meer energie overdag om te doen wat jij belangrijk vindt.

Lees ook: Ligt het aan je slaap of aan je gewoonten overdag?

Foto door cottonbro studio.