Wél een relatie en samenwonen, níet samen slapen. Da’s behoorlijk ongebruikelijk en zorgt voor opgetrokken wenkbrauwen vanuit de omgeving. Toch is het de moeite waard om uit te zoeken wat het beste werkt voor jullie allebei als het op slapen aankomt. Een goede nachtrust is immers essentieel voor je gezondheid en voorwaarde voor een fijn leven.

Samen slapen als je een relatie hebt, is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Zoveel mensen, zoveel voorkeuren op het gebied van slaap. Denk aan raam open of dicht, de dikte van je dekbed en de hardheid van je matras. Geliefden hebben de neiging om zich aan te passen, soms ten koste van de eigen slaap. Het valt al niet mee om met alles wat er te zien, te beluisteren en te doen is om op tijd te gaan slapen. Dan is het aan te raden dat je de uren in bed wel slapend doorbrengt zonder ergernissen en frustraties.

Partners kunnen onbedoeld elkaars nachtrust verstoren. Vanwege verschillende ritmes, uiteenlopende voorkeuren bij het (gaan) slapen, bewegingen en geluiden ‘s nachts waaronder het veelvoorkomende snurken. Onderschat ook het effect van het nachtelijke dekbedgevecht niet.

Voor Santé online schreef ik dit artikel over wel of niet samen slapen.

De samenvatting: gun elkaar een zo goed mogelijke oplaadtijd en probeer uit wat het beste werkt. Want wat werkt voor je nachtrust, werkt ook voor je relatie.

Lees ook het slaapverhaal van Yvette over samen slapen, oftewel: Sleeping Apart Together. Voor Santé online schreef ik ook: Hoeveel slaap heb je eigenlijk echt nodig?

Behoefte aan begeleiding bij jouw slaapklachten? Plan een gratis kennismaking in (online of telefonisch). Je kunt ook direct starten met de 4-weekse Slaapflow. Hierdoor leer je weer beter slapen zodat je voldoende energie hebt overdag.

Foto door cottonbro via Pexels.