Zit het tempo er goed in? Best lekker om je helemaal op je werk storten. Lukt het ook nog om tijd vrij te houden voor beweging, daglicht en een beetje lummelen? Oeps…Goed dat je even de tijd neemt om dit te lezen. Want stoppen met stressen is echt nodig voor je slaap.

Dit doet stress met je slaap

Niks mis met even je tempo versnellen. Om die uitgestelde klus toch af te ronden of om een onverwachte afspraak voor te bereiden. Al combineer je hollen het best met tussendoor even stilstaan. En niet te vergeten je tempo afbouwen aan het eind van de dag. Pak die touwtjes weer in handen en zorg ervoor dat je leven uit meer bestaat dan hollen van het een naar het ander. Want daar worden jij én je nachtrust niet blij van.

De stresscirkel en je nachtrust

Als je overdag net iets te veel hooi op je vork hebt en zeker als dat niet alleen vandaag het geval is, is de kans groot dat je systeem je gaat ondersteunen. Door een verhoogd cortisol-niveau ben je in staat om al deze activiteiten het hoofd te bieden, het maakt je alert. De keerzijde is dat deze alertheid en bijbehorende verhoogde hartslag, ademhaling en bloeddruk slecht samengaan met de rust die nodig is om in slaap te kunnen vallen. Terwijl je alle gunstige effecten van slaap juist zo goed kunt gebruiken overdag. Een goede nachtrust helpt je informatie te ordenen, belangrijke kennis op de juiste plek op te slaan en maakt ruimte voor weer een nieuwe dag vol indrukken en emoties. Vervolgens leidt een matige nacht weer tot de aanmaak van meer cortisol. Waardoor de kans op een goede nachtrust steeds kleiner wordt. Kortom: stress verknalt je nacht en die verknalde nacht zorgt voor meer stress. Welkom in de stresscirkel.

Tijdgebrek kan ook indirect vreten aan je nacht. Zelfs wanneer je voldoende uren in bed doorbrengt, kan het zijn dat je de slaap niet kunt vatten omdat je de hele dag jachtig bezig bent geweest met een race tegen de klok. Hectische (werk)dagen gaan vaak samen met verstoorde slaap

T. Åkerstedt, 2007 (Slaapprofessor Stockholm University)

Bouw je dag af voor een goede nacht

Ons interne systeem is gebouwd om overdag actief te zijn en ‘s nachts in rust. Met daarbij een natuurlijke behoefte aan een overgangsfase tussen die twee. Om goed te slapen is het nodig dat je zorgt voor een soepele overgang van je actie van overdag naar de rust van nacht. Dat betekent dat je je activiteiten in de avond afbouwt naar een steeds lager niveau. Daarbij speelt een rol wát je doet, maar ook hóé. Opruimen kan goed passen in je avondroutine. Behalve als je geneigd bent om bloedfanatiek je hele woonkamer onder handen te nemen. Datzelfde geldt voor het gebruik van schermen. Weet dat het licht een verstorend effect kan hebben op je slaap. Maar ook wat je bekijkt, heeft een meer of minder activerend effect op je brein.

Wie overdag een enorm tempo opbouwt, heeft ‘s avonds een lange remweg nodig.

B. Hofstede, 2021 (Auteur Slaap vatten)

Je nacht is de spiegel van je dag

Blijf je in de avond in hetzelfde tempo doorhollen als overdag? Dan geeft dat een grote kans op een onrustige nacht. Je nacht is de spiegel van je dag. Werk overdag aan het nemen van pauze en het gas terugnemen. Anders voelt je nacht net zo onrustig als je dag.

Afbeelding artikel door Karolina Grabowska

Tessa Dekkers - slaapcoachBehoefte aan begeleiding bij jouw slaapklachten? Plan een gratis kennismaking in (in mijn praktijk in Oosterbeek, online of telefonisch) om te bespreken wat ik voor je kan doen.

Een slaapcoachtraject levert je rustige nachten op zodat je voldoende energie hebt overdag. Geen Quick fix maar een duurzame en wetenschappelijk onderbouwde aanpak van je slaapprobleem.

Iedereen kan weer leren om beter te slapen, jij dus ook!

 

 

Gratis slaapflow e-mailcursus (4 weken)

Kan je wel wat hulp gebruiken bij het aanpakken van je slaaptekort? Meld je nu aan voor de gratis slaapflow e-mailreeks van 4 weken.