Vandaag 11 maart verscheen een interview op nu.nl met slaapcoach Tessa Dekkers. In dit artikel van Sarah Sitanala legt Dekkers een aantal dingen uit over wanneer je ‘s nachts veel wakker ligt:

Wanneer is slecht slapen een probleem?

Tessa Dekkers, een slaapcoach, deelt haar inzichten en adviezen over hoe om te gaan met slaapproblemen. Ze benadrukt dat het normaal is om ‘s nachts een paar keer wakker te worden; dit is een ervaring die de meeste mensen delen. Slecht slapen wordt pas een probleem als het je dagelijks leven beïnvloedt. Dekkers adviseert: Maak geen grote aanpassingen in je slaaproutine na een slechte nacht, omdat dit je slaapritme kan verstoren. In plaats daarvan suggereert ze het belang van het handhaven van je normale slaapritme.

Heb je slaapproblemen? Maak een gratis kennismakingsafspraak, geheel vrijblijvend!

Wat kun je doen als je vaak wakker ligt ‘s nachts?

Als je ‘s nachts wakker ligt, raadt Dekkers aan in bed te blijven liggen en te proberen te rusten. Ze benadrukt het belang van het aanleren om comfortabel te blijven liggen zonder actief te proberen weer in slaap te vallen, aangezien dit het inslapen kan bevorderen. Verder onderstreept ze het belang van het accepteren van het wakker zijn en het waarderen van het comfortabel liggen, in plaats van te vechten tegen de slaaploosheid.

Routine is belangrijk bij veel wakker liggen ‘s nachts

Dekkers deelt ook dat regelmaat in je routine, zoals gezonde voeding, voldoende beweging, en stressvermindering, belangrijk zijn voor een goede nachtrust. Ze adviseert ook om het gebruik van elektronische apparaten te verminderen voor het slapengaan vanwege het blauwe licht dat de slaap kan verstoren. Tot slot stelt ze voor de wekker uit het zicht te plaatsen om te voorkomen dat je gaat rekenen hoeveel slaap je nog kunt krijgen, wat kan leiden tot meer activiteit in je brein. Dekkers benadrukt het belang van het vasthouden aan je normale routine, zelfs na een slechte nacht, om de kwaliteit van je slaap niet verder te verminderen.