Misschien doe je het zelf wel of drukt je jouw tiener de wekker voortdurend uit om nog even lekker te kunnen blijven liggen. Ik vertel je graag waarom snoozen zo verleidelijk is. Ontdek of dat extra minuutje slaap het echt waard is.

Wat doet snoozen voor je slaap?

Wat is snoozen eigenlijk? Volgens mij hebben we er niet echt een Nederlands woord voor, behalvesluimeren’. Sluimeren geeft aan dat je tussen wakker zijn en slapen zit. Het is echt een soort tussenfase. Wat je doet met snoozen is dat je het opstaan nog even uitstelt. 

Waarom snoozen zo verleidelijk is

Ik snap heel goed waarom snoozen zo aantrekkelijk is. Want je bent niet altijd helemaal klaar met je nacht als je wekker gaat. De wekker bepaalt op dat moment voor jou dat het tijd is om op te staan. Terwijl je daar zelf misschien nog niet helemaal aan toe bent. Door het indrukken van de snoozeknop, stel je het moment van opstaan uit. Waardoor je je nacht nog een klein stukje verlengt. 

Is snoozen nuttig voor je energie?

Met snoozen doe je een poging om je nacht te verlengen. Het positieve effect van dat kleine moment van weer terug in slaap vallen is klein. Je kunt je afvragen hoe efficiënt dat stukje slaap is voor jouw energie overdag. Ik kan je vertellen dat dat kleine snippertje slaap helemaal niet zo nuttig is. Je raakt er niet extra uitgerust van. Sterker nog, meerdere keren snoozen kan je zelfs een extra vermoeid gevoel geven.

Is snoozen slecht voor je?

Is snoozen nou echt slecht voor je? Dit is echt een vraag die vaak voorbij komt in mijn praktijk. Als de wekker gaat, dan ervaar je een schrikreactie. Druk je op de snoozeknop, dan krijg je na een paar minuten opnieuw die schrikreactie. Dat is helemaal niet zo fijn. Het nut van die schrikreactie is dat het je helpt om wakker te worden. Dus in die zin is het wel nuttig dat de wekker nog een keer gaat om je opnieuw wakker te laten worden.

Wat is slaapinertie?

Wat eigenlijk een heel gewoon gegeven is, is dat het even duurt voordat je wakker wordt. Misschien heb je wel eens gehoord van ‘slaapinertie’. Slaapdronken is ook wel een mooi woord voor hetzelfde verschijnsel. Op het moment dat je slaapinertie ervaart oftewel slaapdronken bent, ben je nog bezig bent met de overstap van slaap naar wakker. Misschien herken je dat wel. Dat je wakker wordt en eerst denkt: waar ben ik? Welke dag is het? Moet ik er echt uit? Dat je even bij zinnen moet komen. Het is heel gewoon dat je even moet omschakelen van rust naar actie.

Het taboe van snoozen

Snoozen is best wel een taboe. Het lijkt samen te hangen met geen zin hebben in de dag, te laat naar bed gaan en zelfs lui zijn. Terwijl dit helemaal niet het geval is. Vooral avondmensen hebben de neiging om de snoozeknop in te drukken. Omdat hun biologische klok er nog helemaal niet klaar voor is om aan de dag te beginnen.

Ik vraag aan mensen in mijn praktijk of ze snoozen. Het record staat op een keer of elf. Als je zo vaak snoozet, dan raad ik aan om het langzaam af te bouwen. De reden daarvoor is dat je de tijd die je snoozend doorbrengt gewoon liever aan één stuk wil slapen en dus bij je nacht aan wil trekken. Slapen aan een stuk heeft meer kwaliteit en geef je meer energie.

De psychologie achter de snoozeknop en hoe je het kunt vermijden

Hoe maak je het nou makkelijker voor jezelf om wat minder te snoozen? De kunst is om het aantrekkelijker voor jezelf te maken om op te staan. Maak die drempel zo laag mogelijk. Zorg voor warme kleding direct naast je bed als het koud is. Het kan ook fijn zijn om iets leuks in het vooruitzicht te stellen. Om op te staan en dat je weet: nu ga ik even een moment voor mezelf nemen. Denk aan het lezen van een tijdschrift of wat fijne oefeningen doen. Of wat extra tijd nemen met de kinderen. Je maakt het hierdoor aantrekkelijker voor jezelf om op te staan. Dit kan helpen om snoozen te minderen.

Is snoozen nou echt slecht voor je?

Dus: is snoozen nou echt slecht voor je? Het is helemaal prima om die snoozeknop één of twee keer in te drukken. Om jezelf die tijd te gunnen om wakker te worden. Als je veel vaker gaat snoozen, dan is het jammer van je tijd. Zet je wekker liever een beetje later.

Zet vandaag de eerste stap naar uitgerust wakker worden

Ben je het beu dat slapen niet lukt? Of word je elke dag vermoeid wakker? En wil je er nu echt iets aan doen? Wacht niet langer met het verbeteren van je nachtrust. Vul nu de gratis slaaptest in, zet de eerste stap naar uitgerust opstaan en genoeg energie voor de hele dag. Luister naar Uitgerust wakker worden en ontdek hoe belangrijk slaap is én wat jij direct kunt doen voor een betere nachtrust – voor jezelf en je gezin.

Foto door Miriam Alonso