Denk jij nog steeds dat alcohol helpt om sneller in slaap te vallen? Of misschien zelfs dat het je helpt de hele nacht beter te slapen? Deze aannames zijn absoluut onwaar. De slaapmuts is echt voor sukkels.

Slaapverstoorder

’s Avonds alcohol drinken verstoort je slaap. Alvast het onpopulaire, maar enige advies dat ik kan geven: helemaal niet drinken is het beste. Zo, dan hebben we die akelige conclusie hierbij achter de rug. Ben je er nog? Dan leg ik je hierna uit hoe het zit.

Verlies van remmingen

Alcohol is een kalmerend middel. Het verbindt zich aan receptoren in de hersenen waardoor elektrische impulsen niet meer afgevuurd kunnen worden. Het eerste dat alcohol doet is het uitschakelen van het deel van je hersenen dat zorgt voor het beheersen van je impulsen. Dat het lijkt alsof je socialer en gezelliger wordt, komt dus omdat je je remmingen verliest en extraverter wordt.

Verdoofd in plaats van slapend

Na een tijdje verdooft de alcohol ook andere hersengebieden. Hierdoor voel je je slomer en kun je zelfs het bewustzijn verliezen. Let op: dat je niet of minder wakker bent, betekent dus niet dat je slaapt. Je bent verdoofd door de alcohol.

Hoe alcohol je slaap verpest, deel 1

De alcohol zorgt ervoor dat je slaap niet aaneengesloten is. Je wordt gedurende de nacht steeds kort wakker. Doordat je je deze momenten meestal niet herinnert, ben je je er niet van bewust. Niet zo gek dus, dat je je de volgende dag niet heel jofel voelt.

Hoe alcohol je slaap verpest, deel 2

En alsof het nog niet erg genoeg is, onderdrukt alcohol je remslaap bijna helemaal. Dit komt door stoffen die vrijkomen bij het verteren van alcohol. De pulserende beat van hersengolven die normaal de droomslaap aandrijft, komt tot stilstand. Zoals de puls op een hartmonitor bij een hartstilstand. Bij alcoholisten zie je dat er een enorme achterstand ontstaat in de hoeveelheid droomslaap. Omdat hersenen die achterstand willen inhalen krijgt iemand hevige dromen terwijl hij klaarwakker is. Het veroorzaakt hallucinaties, wanen en desoriëntatie, oftewel ‘delirium tremens’.

Effect van alcohol op informatieverwerking

Maar ook bij niet-alcoholisten is er sprake van schadelijke gevolgen van drank, zo komt uit onderzoek naar voren. De remslaap helpt verbanden te leggen tussen nieuwe en oude herinneringen. Gevonden werd dat drie nachten nadat proefpersonen iets geleerd hadden, alcohol voor het slapen ervoor zorgde dat een deel van de kennis verloren ging. Hoe lang het duurt voordat herinneringen wél veilig zijn is nog niet duidelijk, nieuw onderzoek ligt op de plank.

Drank spoelt meer weg dan je lief is

Kortom: alcohol verstiert niet alleen je slaap, het maakt je inspanningen om nieuwe informatie te onthouden voor een deel nutteloos. Het geleerde wordt zo weggespoeld door de drank. Daarmee zijn we weer terug bij de conclusie (en die geldt ook/zeker voor studenten): ’s avonds drinken verstoort je slaap.