Hoe hoog staat slapen op jouw prioriteitenlijst?

De meeste redenen waarom mensen moeite hebben met slapen worden door hen zelf veroorzaakt. Slaap staat zelden hoog op het lijstje van belangrijke zaken. Misschien wordt het tijd dat we een goede nachtrust weer heilig verklaren?

Beknibbelpost

Slaap is een essentiële menselijke behoefte. Waar je ook woont, wie je ook bent en wat je ook doet, wat we met elkaar gemeen hebben is dat slaap een noodzaak is. We weten tegenwoordig meer van slaap dan ooit, bijvoorbeeld dat het belangrijk is voor onze gezondheid: lichamelijk en psychisch. Maar het valt nog niet mee om te zorgen voor voldoende slaap. Met de technologische ontwikkeling zijn onze mogelijkheden om actief te blijven als het donker is sterk uitgebreid. Slaap is voor veel mensen iets geworden waar je op kunt beknibbelen als je het gevoel hebt te weinig uren in de dag te hebben voor alles wat je wilt/moet/kunt doen.

Vaste relatie met slaap

Hoe je relatie met slaap ook is, je hebt er elke nacht weer mee te maken. Misschien herken je verschillende fases in het slapen door de jaren heen. Zoals elke relatie betere en mindere tijden kent. Slapen wordt natuurlijk ook beïnvloed door omstandigheden, zoals (het ontbreken van) een fijne rustplek of een kleine uk die je nodig heeft in het donker. Voor sommigen is het dan een oplossing om zichzelf wijs te maken dat ze niet zoveel slaap nodig hebben.

Wat je beter niet kunt doen

Om je relatie met slaap niet te verpesten zijn er een paar dingen die je beter niet kunt doen:

  • Flink sporten voor het slapen. Natuurlijk, sporten is gezond. Maar de kans dat je hierdoor later in slaap valt dan wenselijk is ook groot. Sport liever ’s ochtends, ’s middags of aan het begin van de avond.
  • Alcohol gebruiken, oftewel een slaapmutsje. Deze benaming is nogal misleidend. Het is mogelijk dat je van alcohol sneller in slaap valt. Maar het heeft het nadelige effect dat de kans groot is dat je na een paar uurtjes wakker wordt. De REM-slaap wordt verstoord en je slaapt minder diep, ook is er meer kans op nachtmerries. Alcohol heeft dus een algemeen negatief effect op de kwaliteit van je slaap.
  • Schermgebruik, dit houdt je actief. Los van het (blauwe) licht waarover verschillende opvattingen bestaan qua effect op onze hormoonaanmaak (melatonine), zijn je hersenen actief aan de slag als je een scherm voor je neus hebt. Het is beter om deze zo’n 1,5 tot 2 uur voordat je gaat slapen weg te leggen. Zorg ervoor dat je slaapkamer schermloos is.
  • Slaappillen nemen. Het is inmiddels algemeen bekend dat slaappillen niet doen wat je verwacht dat ze doen gezien hun naam: ervoor zorgen dat je slaapt. Je slaapt hooguit zo’n half uur langer of wat eerder in. Slaappillen hebben net als alcohol een negatief effect op de kwaliteit van je slaap. Daarnaast zijn er flinke bijwerkingen die veel langer duren dan de positieve effecten. Je kunt zo’n twintig uur last hebben van sufheid, concentratie- en geheugenproblemen.
  • Te lang in bed liggen. Misschien heb je de neiging om na een ‘slechte nacht’ wat langer te blijven liggen ’s ochtends. Of ga je ’s avonds extra vroeg naar bed om de kans te vergroten dat je genoeg uren kan slapen. Dit heeft een averechts effect. Het is belangrijk om je lichaam te laten wennen aan vaste bedtijden. Langer in bed liggen verbetert je slaapkwaliteit niet en maakt het bijvoorbeeld de volgende avond weer lastiger om in slaap te vallen.

Als je nachtrust je lief is

Hopelijk helpt bovenstaande je om een goede nachtrust hoger op je prioriteitenlijst te zetten. Misschien is het nodig om dit met stip bovenaan te zetten. Je zult ervaren dat er veel goede gevolgen zijn voor de kwaliteit van je dagen. Wekelijks een slaaptip met oefening ontvangen? Schrijf je in voor mijn gratis slaaptips en begin direct.

Maak een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking als je wel wat hulp kunt gebruiken om (weer) beter te leren slapen.

Lees ook: Zo vraag je je werkgever om een (slaap)coachtraject en Melatonine is geen slaapmiddel.