Ben jij ook zo’n bezige bij? Zo iemand die veel gedaan krijgt en altijd nog wel iets ziet liggen dat moet gebeuren? Die meteen in actie komt, alert is en bereid om door te gaan tot iets af is? Geen rust totdat het hele lijstje is afgevinkt?

Human doing-human being

We verwerken kilo’s informatie, communiceren tot we een ons wegen en zetten zwaar geschut in voor ons werk. Onze aandacht gaat vaak naar dingen doen vanuit ons verstand. We zijn goed in ons zorgen maken, piekeren en vergelijken. En minder goed in er gewoon zijn en open staan voor wat zich aandient. In het Engels spreken we over ‘human doing’ en ‘human being’. Waarbij ‘being’ staat voor zijn en geven en ‘doing’ voor leven vanuit doen en hebben (kort samengevat). Je hoeft hierin niks te vervangen of veranderen, het gaat erom je te gedragen op de meest helpende manier.

Hoe ga je van doen naar zijn?

Het begint met bewustwording. Bijvoorbeeld van de gedachten die je stress geven. Doe je ogen dicht en onderzoek je gedachten de komende twintig seconden. Wat komt er allemaal voorbij? Dit kan variëren van een enkele (herhalende) gedachte tot wel honderd die zich melden in een razend tempo. En denk je: ‘ik heb helemaal geen gedachte’? Dan is dat ook een gedachte. Sommige gedachten zijn goed in verstoppertje spelen als je gaat zoeken. Dit is het begin van bewustwording van gedachten die stress geven.

Welke gedachten heb je over je werk?

Wat kan je doen als je een gedachte hebt gevonden? Geef er aan de hand van de inhoud een labeltje aan zoals ‘piekeren’, ‘zorgen’, ‘vergelijken’ of ‘plannen’. Welke woorden werken voor jou als trigger en brengen reacties in je brein en lijf op gang? Denk aan: werk, (die ene) collega, manager, deadline en presteren. De gedachten hoeven niet weg, merk ze alleen op. Zoals: ik merk dat mijn verstand de ‘presteer’ gedachte heeft. Bedank je verstand vervolgens vriendelijk omdat het z’n werk doet. En weet: je bent niet je gedachten.

Waarden in tijden van stress

Als je in een stressvolle situatie zit op het werk, stel jezelf dan deze vragen:

  • Wie en wat is belangrijk voor mij in deze situatie?
  • Welke persoonlijke kwaliteiten kan ik inzetten op dit moment?
  • Welke acties wil ik het liefst inzetten hiervoor?

Oefening baart kunst

Misschien ga je nu meteen aan de slag met wat je hier leest, fanatiek als je bent. Dan kan ik je alvast beloven dat je eerst enthousiast de oefeningen en vragen van hierboven gaat inzetten. Vervolgens komen de gedachten over dat het niet werkt, twijfels over of je het wel goed doet en het saboteren van jezelf en de oefeningen. Ik gun je het vertrouwen dat de verandering echt zal komen, wees vriendelijk voor jezelf en houdt vol. Zoek steun en hulp als je dat goed kunt gebruiken.

Stel je voor dat je het je lukt om meer te zijn en minder te doen, wat gebeurt er dan? Een goede nachtrust begint overdag, bijvoorbeeld door te leren beter om te gaan met werkstress.

Met dank aan het webinar ‘Managing work stress for better sleep’ van The Sleep School London

Lees ook: Stop met stressen voor je slaap en Hoeveel slaap heb je nodig?

Foto: Antonella Pal via Pexels.com