Slapen is een bijzonder fenomeen omdat je er geen invloed op hebt: het overkomt je. De helft van de slechte slapers houdt zichzelf wakker met onhandige gewoontes. Iets afleren is lastig. Het is handiger om nieuwe gewoontes toe te voegen aan je bestaande repertoire.

Op de korte termijn kost het tijd én wilskracht om nieuwe gewoontes aan te leren. Op de lange termijn levert het een duurzame verbetering van je nachtrust op. Binnendoorweggetjes leiden niet tot duurzaam herstel van je natuurlijke slaappatroon.

Brein in actiestand

Als je piekert, actief bent of aan het vechten tegen je slapeloosheid dan komt je brein in de actiestand. Je brein geeft vervolgens het sein dat het onveilig is en dat er een probleem opgelost moet worden. Dit maakt dat je hartslag, bloeddruk, ademhaling en alertheid omhooggaan. Dat zijn niet de omstandigheden waarin slaap zich welkom voelt.

Stop met vechten

Om weer een goede slaper te worden, is het nodig om niet méér te doen maar juist mínder. Dus niet meer hulpmiddelen inzetten. Zoals specifieke supplementen, medicatie, speciale dekens, matrassen, kussens of een slaaprobot. Wat is er nodig om minder te doen om goed te slapen?

De bereidheid om de strijd te staken, het accepteren van je slaapprobleem en te leren om rustig wakker te liggen. Ik leer je graag om te stoppen met vechten, anders om te gaan met je gedachten en mindfulnessvaardigheden (voor overdag). Aandacht voor wat je belangrijk vindt en daar naar handelen dragen ook bij aan een goede nachtrust. Een voorbeeld hiervan is onderstaande oefening over dankbaarheid.

Dankbaarheid verbetert de kwaliteit van je slaap

Uit wetenschappelijk onderzoek weten we dat het beoefenen van dankbaarheid de kwaliteit van je slaap verbetert. Dit kan je op de volgende manier praktisch vormgeven:

  • Elke dag: noteer drie tot vijf dingen waar je dankbaar voor bent. Schrijf ze voordat je gaat slapen in een mooi boekje.
  • Elke week: bedank iemand met aandacht voor wat degene voor je betekent. Dat hoeven geen grootse dingen te zijn. Dat iemand aardig voor je is, is ook iets waar je dankbaar voor kunt zijn.
  • Elke maand: schrijf een bericht of brief om iemand die verschil maakt in je leven te bedanken. Via e-mail of post versturen kan natuurlijk, persoonlijk overhandigen is nog mooier.

Zet deze oefening niet alleen in om beter te kunnen slapen, want op die manier (vanuit controle) werkt het juist weer niet. Doe deze oefening omdat je het belangrijk vindt om stil te staan bij de mensen en omstandigheden die waardevol voor je zijn.

Gun jezelf ook wat tijd bij het aanleren van nieuwe gewoontes, zoals het beoefenen van dankbaarheid. Geef er vooral je eigen draai aan zodat het makkelijker is om deze oefening te blijven doen. Dat het met vallen en opstaan gaat, is heel menselijk.

Iedereen kan weer beter slapen

Beter slapen zonder hulpmiddelen is echt mogelijk. Iedereen kan weer beter leren slapen, jij dus ook. Het vraagt wel jouw inzet om nieuwe gewoontes aan te leren, met de bijbehorende wisselvalligheid van vallen en opstaan. Het goede nieuws is dat deze kersverse gewoontes ook overdag goed in te zetten zijn.

Als je de beoefening van dankbaarheid invoegt in je dagelijkse gewoontes, laat je me dan weten hoe dit bevalt?

Behoefte aan een persoonlijke slaapcoaching? Dat kan online en in mijn praktijk in Oosterbeek. Bekijk de mogelijkheden. Past een online cursus beter bij jou? Start dan vandaag nog met de 6-weekse cursus Beter slapen.