Slapen is universeel én persoonlijk. We doen het allemaal en allemaal op onze eigen manier. Voor de blogserie ‘Slaapverhaal’ hebben slapers die net wat minder doorsnee slapen zelf hun verhaal op papier gezet. En ik mag het met jullie delen met als doel (h)erkenning en ervaringen delen. Hieronder lees je het slaapverhaal van Nienke (35 jaar) over slaapwandelen.

Slaapwandelen en praten in slaap

Al sinds ik een klein meisje was, ben ik aan het “spoken” tijdens mijn slaap. Dit heeft al tot vele hilarische momenten geleid. Zo ben ik als puber ooit ’s avonds al slaapwandelend naar mijn ouders gelopen om te vragen of GTST al begonnen was. Het was middernacht! Als een gek zocht ik twee cavia’s die in mijn studentenkamer zouden zijn, ik heb nooit cavia’s gehad. En ik wilde uit alle macht ’s nachts onze voorraadkast gaan opruimen. Mijn man hielp me geduldig weer terug mijn bed in.

Tegenwoordig blijf ik meestal in mijn bed maar zie ik in mijn slaapkamer allerlei escaperoom-achtige raadsels die ik moet oplossen. Waarvan ik dan zéker weet dat mijn man die heeft uitgezet. Heel irritant als je wilt slapen. Dus word ik vaak boos op hem. Nu blijk ik in mijn slaap ook nog agressiever dan wanneer ik wakker ben. Lees: ik heb hem in mijn slaap wel eens een mep verkocht. Mijn man heeft zo een hoop te verduren van mijn slaapactiviteiten. Ook heb ik nogal rare slaapuitspraken, waar we dan de volgende ochtend hard om kunnen lachen.

Het “spoken”, zoals ik het noem, is heel wisselend qua frequentie. Ik denk dat het met drukte in mijn hoofd te maken heeft, maar helemaal zeker ben ik daar niet van. Wel heb ik me altijd afgevraagd of het spoken van invloed zou zijn op mijn fysieke welzijn, omdat ik tijdens mijn slaap zo actief ben. Ik ben overdag namelijk best wel eens moe en prikkelbaar. In de teksten die ik op Internet of in tijdschriften tegenkwam vond ik hier eigenlijk nooit antwoord op en dus bleef het in mijn hoofd hangen. Ook vond ik het vervelend om mijn man hiermee te belasten. Gelukkig gebeurt het meestal op momenten dat hij nog wakker is of net in bed ligt, maar soms maak ik hem ook wakker in zijn slaap.

Ik leerde Tessa kennen tijdens de ACT vervolgopleiding en voelde tijdens de korte gesprekken die ik met haar had direct een klik, ook al hebben we alleen digitaal contact gehad. Tessa kwam op mij vriendelijk, respectvol en open over en ik was benieuwd wat zij voor mij zou kunnen betekenen.

Wat werkt wel en niet voor het slaapspoken?

Omdat het lastig te voorspellen is wanneer ik spook, vond ik het anticiperen erop erg lastig. Ik heb geprobeerd om op tijd te stoppen met schermen, omdat dit een negatieve invloed zou hebben op je slaap. Nu val ik altijd heel snel in slaap en slaap ik op het spoken na best goed, dus dat leek het probleem niet echt te zijn. Ook het licht in mijn kamer maakt geen verschil: of het nu pikdonker is of er nog licht is, ik vind altijd wel een manier om dingen te “zien”.

Hoe gaat het nu met het slaapwandelen?

Wat ik heel fijn vond aan het gesprek met Tessa is dat zij bepaalde zaken voor mij heeft opgehelderd en me gerust heeft gesteld. Zo gaf ze aan dat blauwe licht waarschijnlijk niet zoveel met mijn slaapkwaliteit zou doen, omdat ik makkelijk in slaap val. Daardoor ben ik nu minder bang voor slecht slapen als ik toch nog even wat filmpjes bekijk voor ik ga slapen.

Daarnaast heeft Tessa me uitleg gegeven over hoe slaap werkt en me artikelen laten lezen over slaapwandelen. Heel veel weet men nog niet over hoe slaapwandelen ontstaat en wat het precies doet. Wel is het vaak erfelijk bepaald en lijk je er niet zoveel aan te kunnen veranderen. Ook dat was fijn om te weten; ik kan er zelf niet zoveel aan doen. En het klopt ook: ik ken meerdere familieleden die wandelen of praten in hun slaap.

Wat ik een leuke ontdekking vond is dat Tessa vertelde dat mensen vroeger vaak rond een uur of 1 wakker werden en dan samen gingen chillen tot een uur of 3, om vervolgens weer te gaan slapen. Als  ik rond die tijd wakker word, dacht ik voorheen: “Argh, waarom word ik nu weer wakker? Zul je zien dat ik niet meer kan slapen en weer een uur wakker lig. Hoe moet dat morgen als ik moet werken?” Waarop ik vervolgens een tijd wakker lag.

Nu denk ik: “Oh ja, dat is het ritme wat al heel lang bestaat. Ik slaap zo wel weer verder!” De worsteling is weg en ook het idee dat ik er zelf niet zoveel aan kan doen, maakt dat ik me minder druk maak. Wanneer ik toch weer een nachtje spook, probeer ik er om te lachen. En ik bied mijn excuses aan mijn man aan als ik hem weer vals heb beschuldigd. Vaak stuur ik ook even een appje in mijn familie rond met mijn avonturen.

Tip voor andere slaapwandelaars

Wanneer je twijfels hebt over je slaap, is het heel fijn om een gesprek met Tessa te hebben. Haar kennis over slaap heeft mij op veel vlakken gerustgesteld en dat heeft echt gemaakt dat ik relaxter ben geworden ten opzichte van mijn slaapprobleem. Ik spook nog net zo veel, maar maak me er minder druk over: it is what it is!

Er samen om lachen en ook anderen laten meegenieten van mijn capriolen helpt mij om er relaxter in te staan. Daarnaast helpt het mij om overdag beter naar mijn lichaam te luisteren. Als ik merk dat ik moe ben of snel geïrriteerd, stel ik mijn to-do’s even uit, loop ik buiten een rondje, zorg ik dat ik mijn rust pak in een prikkelarme omgeving of doe ik een mindfulnessoefening.

 

Je kunt Nienke en haar Praktijk Samen Deelen hier vinden. Nienke biedt vanuit Doetinchem laagdrempelige en effectief bewezen orthopedagogisch onderzoek en begeleiding aan ouders en hun kinderen die een steuntje in de rug nodig hebben. Aangemelde kinderen en jongeren krijgen géén diagnose, wél professionele hulp.

Herken je jezelf in bovenstaand verhaal van Nienke over slaapwandelen? Brengt dit slaapverhaal je op een idee en ga je iets nieuws uitproberen? Weet in ieder geval dat je niet de enige bent. Mocht je behoefte hebben aan een luisterend oor, steun, advies of begeleiding, plan een vrijblijvende kennismaking in. Ook een bijzonder slaapverhaal dat je wilt delen? Stuur me een bericht via lekkerslapen@slaapwaarde.nl.

Lees ook het slaapverhaal van Yvette over Sleeping Apart Together.

Afbeelding en illustraties: Ryan Miguel Capili via pexels.com, undraw.co.