Met de Internationale Dag van de Slaap wordt elk jaar, op de vrijdag voor de start van de lente, aandacht gevraagd voor het belang van een gezonde nachtrust. Hoe gaat het met jouw slaap?

Slaap is onmisbaar voor een goede gezondheid

Bij onze zuiderburen is de Internationale Dag van de Slaap een echte uitslaapdag. In Nederland besteden we meer aandacht aan de gevolgen die slecht slapen kan hebben en het belang van slaap voor het behouden van je gezondheid. Het thema is dit jaar: Sleep is Essential for Health. Oftewel: Slaap is essentieel voor je gezondheid. Het is een onmisbaar fundament dat onze gezondheid ondersteunt, behoudt en versterkt.

Hoe weet je of je goed slaapt?

Er zijn drie elementen waaraan je een goede nachtrust kunt herkennen:

 • Duur: je slaapt lang genoeg om uitgerust en alert te zijn gedurende de hele dag
 • Continuïteit: je slaap verloopt zonder duidelijke onderbrekingen
 • Diepte: je slaap is diep genoeg om herstellend te kunnen zijn

Je kunt er dus van uitgaan dat je voldoende slaap krijgt als je genoeg energie hebt voor je activiteiten overdag. Je over het algemeen de hele nacht doorslaapt en je slaap diep genoeg is om z’n herstellende werk te doen. Het is ook goed om te weten dat we allemaal meerdere keren per nacht heel kort wakker zijn en dat de meesten van ons dit ook weer snel vergeten. Maak je geen zorgen als je even wakker wordt, bijvoorbeeld omdat je naar het toilet moet, dit is normaal.

Signalen dat je echt meer slaap nodig hebt

 • Je valt bijna onmiddellijk in slaap als je gaat liggen
 • Je hebt last van slaperigheid overdag
 • Je hebt behoefte aan snacks, liefst zoet en/of vet
 • Je komt aan of afvallen lukt niet
 • Je huid ziet er dof uit en je hebt wallen
 • Je voelt je snel angstig of geïrriteerd
 • Je bent vergeetachtig of ongeconcentreerd
 • Je bent sneller ziek dan anders

 

 

Gratis slaaptest

Wil je weten hoe het met de kwaliteit van jouw nachten is gesteld? Vul dan deze korte slaaptest in. Met deze wetenschappelijk onderbouwde test breng je de ernst van je slaapprobleem in kaart. De test bestaat uit 7 vragen. Antwoord zo eerlijk mogelijk en ga daarbij uit van de situatie van de afgelopen twee weken. Met deze gratis slaaptest heb je snel inzicht in je slaapprobleem.

Meer lezen over Word Sleep Day kan hier.

Voor Santé online schreef ik dit artikel: Hoeveel slaap heb je eigenlijk echt nodig?

Om je goed op weg te helpen naar een gezonde nachtrust schreven Geeke Barmentloo van Place to Nap en ik De Slaapgids – Ontdek je eigen slaaproute. Hier vind je meer info en kun je De Slaapgids direct bestellen. Je vindt De Slaapgids ook bij je lokale boekhandel of bij de online boekwinkel zoals YouBeDo. Dan gaat tot 12% van het aankoopbedrag naar een goed doel dat je zelf uitkiest.