Meet jij je slaap? Apps en smartwatches kunnen heel veel! Maar NIET op een betrouwbare manier meten hoe je nachtrust verloopt. Soms werkt het meten van je slaap zelfs averechts.
Kun je je slaap meten met een app?
Apps en smartwatches kunnen heel veel. Maar ze meten nog niet op een betrouwbare manier hoe je nachtrust verloopt. Soms werkt het meten van je slaap zelfs averechts. Juist door het bijhouden en analyseren maak je je meer zorgen over de hoeveelheid slaap in jouw nachten. En je zorgen maken is een voortreffelijk recept om wakker te liggen. Veel mensen houden bij hoe ze slapen met hun smartphone of smartwatch. Deze gadgets beloven je allerlei inzichten over je nachtrust maar kunnen dat (nog) helemaal niet. Daarnaast is de betrouwbaarheid van deze producten vaak niet onderzocht. Wat vooral gemeten wordt, is je beweging en je hartslag. Dat zijn goede uitgangspunten maar conclusies van die metingen zijn niet altijd correct.
Stil liggen betekent slapen en bewegen betekent wakker voor het apparaat. Maar zo eenduidig verloopt onze slaap niet. Je kunt bijvoorbeeld heel rustig wakker liggen of behoorlijk beweeglijk zijn en toch goed slapen. Soms wordt beweging van een bedpartner meegenomen in de meting. Kortom: de waarden die de app meet, geven geen betrouwbaar beeld van je slaap. Daarvoor zijn toch echt andere meetinstrumenten nodig, die je hersenactiviteit en ademhaling meten.
Bekijk ook de leerzame uitleg in deze video door slaaponderzoeker Sebastiaan Overeem voor De Universiteit van Nederland.
Je slaap meten met een slaapdagboek
Als je slaapproblemen ervaart, kán het helpend zijn om inzicht te krijgen in je slaapritme en eventuele bijzonderheden die daarbij een rol spelen. Bijhouden hoe laat je het licht uit deed om te gaan slapen en wanneer je opstond. In kaart brengen in hoeverre er sprake is van regelmaat, want daar is ons systeem dol op. Hoe het zit met je gebruik van cafeïne en alcohol.
Hiervoor gebruik ik een slaapdagboek. Zo’n ingevuld overzicht kan mij als slaapcoach en zeker ook de matige slaper zelf inzicht geven en patronen aan het licht brengen. Vaak werkt het daarnaast geruststellend. Zoals de ontdekking dat een beroerde nacht niet automatisch leidt tot een verloren dag. Bij het invullen van een slaapdagboek gaat het overigens niet om de exacte tijden maar om jouw inschatting van de afgelopen nacht. En dat gedurende zeven dagen. Ik ga je natuurlijk niet vragen om in het holst van de nacht precies bij te houden hoe lang je al wakker ligt. Want dat houdt de slaap gegarandeerd op afstand en dat is niet wat je wil bereiken.
Dit kun je doen om je slaap te verbeteren
Vind je het gewoon leuk om je slaap te meten en ben je over het algemeen tevreden over je nachtrust en energievoorraad overdag? Dan is het natuurlijk prima om dit te blijven doen. Dat kan ook zonder app. Mijn advies als je je slaapkwaliteit in de gaten wilt houden: sta bij het opstaan even stil bij jouw beleving van de afgelopen nacht en maak eventueel een notitie.
Maak je je vaak zorgen over je nachtrust en voel je je al een tijdje vermoeid? Schakel dan een professional in zoals een slaapcoach. Dan ga je op een effectieve en duurzame manier aan de slag met je slaapprobleem. Als mijn coachtraject geen verbetering oplevert, verwijs ik je (terug) naar de huisarts of verwijs ik door naar een gespecialiseerd slaaponderzoekscentrum. Dat is een plek waar ze WEL betrouwbaar onderzoek kunnen doen.
Voor de kwaliteit van je nachtrust is het aanleren van goede gewoontes voor overdag zinvoller dan alles weten en meten van je slaap.
In een gratis en vrijblijvend gesprek met mij kunnen we onderzoeken of een traject slaapcoaching je kan helpen. Plan hier een afspraak in die past in jouw agenda.
Foto door Ketut Subiyanto.
Recente reacties