Slaapt jouw kind genoeg? Bij elke leeftijdsfase hoort een algemeen advies over het aantal uren slaap dat als gezond en voldoende wordt gezien. Lees hier hoeveel slaap jouw kind nodig heeft.

Advies aantal uren slaap voor kinderen van 4 tot 12 jaar

Voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 5 jaar geldt een advies van 10 tot 13 uur slaap (inclusief dutjes overdag). De groep van 6 tot 12 jaar heeft als aangeraden slaapduur 9 tot 12 uur (Bron: Sleepfoundation). Kinderen hebben meer slaap nodig dan volwassenen. Een richtlijn voor het aantal uren slaap gaat altijd over gemiddelden. De slaapbehoefte is persoonlijk en in de meeste gevallen redelijk consistent gedurende het leven.

Heeft je kind veel slaap nodig, dan zal dit waarschijnlijk zo blijven bij het ouder worden. Er is dus sprake van individuele verschillen in slaapbehoefte. Net zoals er verschillen bestaan in de behoefte aan calorieën als het over voeding gaat. Vandaar ook dat het advies een ruime marge heeft van 9 tot 13 uur. En dan kan het nog voorkomen dat jouw kind met 8 uur slaap prima uit kan. Naast de hoeveelheid uren (de kwantiteit) speelt ook de kwaliteit van de uren slaap een rol.

Slaapt mijn kind genoeg?

Gemiddeld gezien slapen kinderen in Nederland voldoende. Kinderen van 3-5 jaar slapen gemiddeld 11,6 uur en de 6-13-jarigen 10,7 uur. Van de kinderen onder 6 jaar heeft ongeveer 4 procent moeite met in slaap komen. Bij kinderen ouder dan 6 jaar is dat meer: zo’n 13 procent. Moeite met in slaap blijven, heeft zo’n 6 tot 7 procent in deze leeftijdsfase. Vanaf 6 jaar is een verschil te zien tussen meisjes en jongens. Waarbij een groter deel van de meisjes moeite heeft met in slaap komen en doorslapen.

Nu je weet wat de richtlijn is, vraag je je misschien nog steeds af: slaapt mijn kind wel genoeg? Deze vraag kan je grotendeels zelf beantwoorden met behulp van de volgende vragen:

  • Slaapt je kind ‘s avonds goed in (binnen 20-30 minuten)?
  • Heeft je kind overdag voldoende energie?
  • Is je kind zelf tevreden over de slaap?
  • Is het humeur van je kind over het algemeen goed te noemen?

Wanneer je op alle vragen ‘ja’ kan antwoorden, is de kans groot dat er genoeg geslapen wordt door jouw kind.

 

Waarom slaap zo belangrijk is voor je kind

Slaap is een onmisbaar onderdeel van de lichamelijke als psychische gezondheid van je kind. Goede en gezonde slaap bestaat uit voldoende uren slaap van goede kwaliteit. Wat normaal slaapgedrag is, is onder andere afhankelijk van de leeftijd van het kind. De behoefte aan slaap wordt minder bij het ouder worden.

Slapen als een roos

Tijdens het slapen krijgen kinderen rode blosjes op de wangen, oftewel ‘rozen op de wangen’. Het spreekwoord betekent: ‘zo goed slapen, dat je eruitziet als een roos’.

Deze slaapproblemen ervaren kinderen van 4 tot 12 jaar

Er zijn verschillende redenen waarom je kind (een tijdje) slechter slaapt. Bijvoorbeeld omdat je kind nog niet voldoende tot rust is gekomen na een volle dag, bang is of een nachtmerrie heeft gehad. Symptomen van slaapproblemen zijn:

  • moeite met in slaap komen (langer dan 30 minuten)
  • moeite met doorslapen ‘s nachts
  • vroeg wakker worden en niet meer kunnen slapen

Een keertje slecht slapen is niet erg. Maar als je merkt dat je kind overdag regelmatig last heeft van een te korte nacht, dan is het handig om in actie te komen. Probeer te achterhalen waarom je kind minder goed slaapt dan anders. Misschien kan je de oorzaak wegnemen? Een vast bedritueel en regelmatige bedtijden zijn essentieel voor een goede nachtrust van je kind.

Behoefte aan begeleiding bij slaapklachten van je kind? Plan een gratis kennismaking in. Dit kan in mijn praktijk in Oosterbeek (bij Arnhem), telefonisch en online via Zoom. De kennismaking is meestal met de ouder/verzorger en het kind samen. Het hele gezin is ook van harte welkom. Bedenk wat voor jou en je kind de voorkeur heeft. Na deze afspraak geef ik advies over of een traject passend is.

Foto: Monstera Production via Pexels.