Je bent vast bekend met de meeste factoren die je slaap kunnen verstoren. Denk aan flinke werkstress, te weinig ontspanning, cafeïnegebruik, gepieker of een snurkende partner. Maar heb je ooit gedacht aan het verband tussen gehoorverlies en slaap?

Gehoorverlies heeft impact op de nachtrust

Heb je ooit gedacht aan het verband tussen gehoorverlies en slaap? Deze op het oog verschillende zaken zijn nauwer met elkaar verbonden dan je denkt. Langdurige blootstelling aan geluid kan leiden tot gehoorverlies, tinnitus en hyperacusis. Ook vermindering van concentratie, hoofdpijn en slaapproblemen zijn mogelijke gevolgen. Gehoorverlies kan een behoorlijke impact hebben op de nachtrust. Mensen die te maken hebben met gehoorproblemen ervaren vaak moeite bij het in slaap vallen, het in slaap blijven gedurende de nacht en worden vaak te vroeg wakker. Dit kan leiden tot een chronisch slaaptekort, waarbij vermoeidheid, matige concentratie en prikkelbaarheid overdag de meest genoemde klachten zijn.

“Gehoorschade is een sluipende ziekte, die uiteindelijk tot grote medische en sociale problemen kan leiden. Deze hebben uiteraard grote impact op de werknemers en hun familie.” Henri Janssen van FNV Spoor in De Gelderlander

Gevoelig voor geluid

Een van de redenen voor de verstoring van de slaap is dat mensen met gehoorproblemen gevoeliger kunnen zijn voor geluiden tijdens de nacht. Zelfs kleine geluiden die voor anderen onopgemerkt blijven, kunnen voor hen storend en verontrustend zijn. Dit maakt het moeilijk om in slaap te vallen en te blijven. Slapen lukt alleen als je je veilig en comfortabel voelt. Te weinig slaap heeft weer een negatief effect op het ervaren van klachten van het gehoor.

Eenzaam door gehoorproblemen

Daarnaast kan het sociale aspect van gehoorverlies ook van invloed hebben op de nachtrust. Door gehoorproblemen kun je je eenzaam of geïsoleerd voelen. Het kost moeite om gesprekken te volgen en om deel te nemen aan sociale activiteiten. Dit kan leiden tot gevoelens van eenzaamheid en somberheid. Wat vervolgens weer slaapproblemen tot gevolg heeft.

Oplossing voor slaapproblemen bij gehoorverlies

Er zijn gelukkig verschillende oplossingen die kunnen helpen bij het verbeteren van zowel het gehoorverlies als de slaapkwaliteit. Allereerst is het belangrijk om een professionele audioloog te raadplegen voor een gehoortest en te kijken naar geschikte gehoorapparaten of andere hulpmiddelen. Het dragen van gehoorapparaten kan de luisterervaring verbeteren en het gevoel van isolement verminderen. Bij tinnitus kan Acceptance and Commitment Therapy een waardevolle aanvulling zijn van de behandeling.

Daarnaast zijn er ook enkele praktische maatregelen die mogelijk bij je passen om de slaapkwaliteit te verbeteren als er sprake is van gehoorklachten. Het gebruik van witte ruis of oordopjes kan helpen om omgevingsgeluiden te maskeren en zo een rustigere slaapomgeving te creëren. Natuurlijk blijven ook de algemene richtlijnen voor goede slaapgewoonten gelden.

Voorkom gehoorschade en daardoor ook slaapproblemen

Vanzelfsprekend werkt het bij je gehoor net zoals bij je nachtrust: het voorkomen van problemen kost je op de korte termijn wat moeite maar levert op de lange termijn meer op. Daarom raad ik je aan zorgvuldig om te gaan met je gehoor. Sta eens stil bij de plekken waar je regelmatig bent, zoals bij het uitgaan, onderweg of in je eigen huis: kun je daar nog iets aanpassen om liever te zijn voor je oren? Is er sprake van veel geluid op jouw werk? Bespreek het direct met je werkgever als je klachten ervaart, eventueel samen met je collega’s.

 

Drie tips om gehoorschade te voorkomen

  1. Beperk de blootstelling aan harde geluiden. Luister naar muziek op een gematigd volume en vermijd situaties waarin je constant wordt blootgesteld aan geluiden met een hoog volume.
  2. Draag gehoorbescherming bij concerten en festivals. Er zijn speciale oordopjes verkrijgbaar die het geluidsniveau verminderen zonder de muziekbeleving te verliezen, echt een slimme investering.
  3. Neem regelmatig pauzes als je naar muziek luistert met oortjes en gebruik bij voorkeur een koptelefoon.

Gehoorverlies is onomkeerbaar en kan ernstige gevolgen kan hebben voor overdag en ‘s nachts. Het is echt de moeite waard om preventieve maatregelen te nemen en de link tussen je gehoor en je slaap positief te houden. Bescherm je gehoor en blijf genieten van de geweldige geluiden van het leven. Zonder je zorgen te maken over je gehoor en de gevolgen van gehoorverlies voor je nachtrust.

Vul deze korte slaaptest in of start meteen met het verbeteren van je slaap met de slaapflow via e-mail (gratis).

Foto door Dany Kurniawan