‘Ik vind het lastig om ’s avonds in slaap te komen. Als ik dan eindelijk slaap, word ik vaak middenin de nacht wakker. Ik merk dat ik er tegenop zie om ’s avonds weer naar bed te gaan. Omdat ik bang ben dat ik niet in slaap kan komen of kan doorslapen. Hoe kan ik dit patroon doorbreken? En hoe zorg ik ervoor dat ik weer beter ga slapen?’

Deze slaapproblemen komen veel voor

Niet in slaap kunnen vallen, moeite met doorslapen, te vroeg wakker: dit lijken drie verschillende problemen op het gebied van slaap. In de praktijk blijkt echter dat slaapproblemen regelmatig wisselen van aard. Of dat de klachten zich uitbreiden. Uit onderzoek weten we dat het weinig zin heeft om adviezen over beter slapen te koppelen aan het moment waarop de slaapproblemen zich laten zien.

Door piekeren is het lastig om in slaap te komen

Vaak speelt piekeren en malen een rol bij het niet (weer) in slaap kunnen komen. Je gedachten gaan met je op de loop. Door de manier waarop je brein werkt, ben je ’s nachts éxtra goed in piekeren. De rem op zorgelijke gedachten werkt veel minder goed – die rust namelijk even uit – waardoor angstige gevoelens en gedachten alle ruimte krijgen. Bij slaapproblemen kom je al snel in de vicieuze cirkel terecht van slechter presteren overdag, je zorgen maken over de fouten die je daardoor maakt en vanwege deze stress niet in slaap kunnen vallen. Voor veel mensen helpt het om te weten dat je brein zo werkt.

Beter slapen: oefen met rustig wakker liggen

Het is daarnaast belangrijk om aandacht te hebben voor voldoende pauzes overdag, beweging, daglicht, regelmaat en plezier in de dingen die je doet. Dit betekent vaak dat het nodig is om in kleine stappen je gewoontes van overdag te veranderen. Wat minstens zo belangrijk is: oefenen in het rustig wakker liggen. Oftewel: het accepteren van het slaapprobleem. Het proberen op te lossen of ertegen vechten maakt je alleen maar wakkerder en dat is precies het tegenovergestelde van wat je wilt bereiken.

Ik schreef dit advies over slaapproblemen voor Coachfinder naar aanleiding van een vraag van een slechte slaper.

Foto door Ivan Samkov via Pexels