Mindfulness kan omschreven worden aan de hand van 7 basisprincipes. Hieronder vind je ze met bijbehorende uitleg. Voor alle ingrediënten geldt: gelegenheid genoeg om te oefenen, kijk maar om je heen!

Oprechte nieuwsgierigheid / een frisse blik

De beginnersgeest is een houding. Het betekent niet dat je niets weet. Het betekent dat je je niet laat vangen door wat je wel weet of hebt meegemaakt. Heb je ooit wel eens naar iets gekeken zonder daar een eigen invulling aan te geven? Bijvoorbeeld een blijk van voor- of afkeur, iets al snel mooi of lelijk vinden, iets wat je ziet ook willen hebben of als je iets prettigs meemaakt: ‘zo zou het altijd moeten zijn.’ Als we met een frisse blik de wereld in kijken, leren we aan gewone zaken aandacht te geven. Misschien zien we onverwachte dingen, die we eerder niet opmerkten. De uitdaging is ze te zien zoals ze zijn.

Vertrouwen

Vertrouwen, vooral in onszelf, is niet altijd makkelijk. Kun je vertrouwen op wat je weet en denkt? En als je niet geheel kunt vertrouwen op wat je denkt, kan je dan vertrouwen op je bewustzijn of je motivatie? Of misschien lukt het om te vertrouwen op je zintuigen? Dit ligt dicht bij vertrouwen op het lichaam. Vertrouwen in jezelf maakt dat je je eigen koers kunt varen zonder voortdurend door anderen beïnvloed te worden.

Niet streven

Het idee dat je bij het beoefenen van meditatie nergens naartoe hoeft, niets hoeft te doen en nergens naar hoeft te streven kan voor ons overkomen als iets wat ons vreemd is. Er zijn drie redenen om tijdens het werken aan jezelf geen doelen te stellen en niet te streven:

1. Als je streeft naar zelfverbetering, houdt dat in feite in dat je vindt dat je op dit moment niet goed genoeg bent (oordeel).

2. Als je het streven naar verbetering niet los kunt laten tijdens een ontwikkelproces, kun je moeilijker zijn bij wat er nu is.

3. Als je mediteert en tegelijkertijd stiekem ergens naar streeft, ontstaat meestal de neiging om zaken die je tegenkomt weg te willen hebben, in plaats van moment tot moment te observeren.

Je doet je best en meer kun je niet doen.

Accepteren

Acceptatie heeft niets te maken met je passief neerleggen bij dingen, verre van dat zelfs. Het betekent wel dat je de werkelijkheid in je opneemt zodat je weet wat het is, of weet dat je het niet weet. Zonder het meteen weg te willen hebben. Je brengt de moed op om te aanvaarden wat er is. Het enige wat je in een heel lastige situatie kunt doen is erkenning geven aan wat er is. En vooral heel vriendelijk (voor jezelf) zijn.

Niet oordelen

Als je begint met aandacht te hebben voor wat er in je hoofd gaande is, ontdek je al snel dat eigenlijk alles een oordeel is. Het is goed om je daarvan bewust te zijn. Het is niet nodig om te oordelen over het oordelen of te proberen het te veranderen. Het is voldoende om het te zien en te herkennen. Als dit lukt, wordt werkelijk opmerken mogelijk en kun je de dingen zien zoals ze zijn.

Geduld

Vaak zijn we bezig te proberen om ergens anders te komen. We hebben de sterke behoefte om onderweg te zijn naar een beter moment, een betere tijd waarin alles bij elkaar zal komen. We zitten al gauw vol ongeduld en gedrevenheid. Als je geduld beoefent, schep je ruimte voor jezelf. Je hebt eenvoudigweg niet altijd invloed op zaken en hun verloop. Daarmee erken je dat sommige dingen in het leven zich op hun eigen tijd ontvouwen.

Loslaten

Mindfulness kan omschreven worden aan de hand van 7 basisprincipes. Vandaag aandacht voor Loslaten (de laatste). Loslaten betekent: laten zijn. Loslaten gebeurt wanneer we niet langer proberen te pakken wat we willen hebben. Op deze manier bevestig je voor dat moment dat je niet langer het product bent van je gedachten.

Het leven kan ons geen garantie bieden voor zekerheid. Alles komt en alles gaat. Of het nu prettige of onprettige zaken zijn. Loslaten is een manier van zijn die wordt ontwikkeld door te oefenen. En net als voor de overige 6 basishoudingen geldt ook voor loslaten dat we vaak de gelegenheid krijgen om ermee te oefenen. Ik wens je daarbij veel plezier!

Mindfulness is een onderdeel van Acceptatie en Commitment Training (ACT) waarmee ik werk bij coachtrajecten. Lees hier meer over ACT.