De termen ‘slaperig’ en ‘moe’ worden vaak door elkaar gebruikt. Er is echter een belangrijk verschil tussen slaperigheid en vermoeidheid. En ze vragen om een eigen aanpak, daarom is het handig om het onderscheid te kunnen maken.

Zo herken je slaperigheid

Slaperigheid voelt zo: gapen, je ogen vallen dicht, je ervaart moeite om wakker te blijven en je zou zo kunnen indommelen. In het ideale geval is dat precies het gevoel dat je ervaart op het moment dat het tijd is om te gaan slapen (en je ook in de gelegenheid bent om dat te gaan doen). Slapen lost je slaperigheid namelijk volledig op.

Zo herken je vermoeidheid

Vermoeidheid voelt zo: je bent futloos, snel geïrriteerd, hebt een zwaar hoofd en geen zin om ergens aan te beginnen. Je herkent dit gevoel waarschijnlijk na een lange werkdag. Mentale vermoeidheid vraagt om opladen door bijvoorbeeld naar buiten te gaan, te bewegen en te relaxen.

Het ideale moment om naar bed te gaan

Ga pas naar bed als je je slaperig voelt, want op dat moment is je interne systeem er helemaal er klaar voor. Ben je aan het gapen en vallen je ogen bijna dicht? Dát is het ideale moment om naar je bed te verkassen. Bij vermoeidheid, zeker overdag, kan slapen juist averechts werken.

Het verschil tussen slaperig en moe

Nu je weet wat het verschil is tussen slaperig en moe, zal het je beter lukken om gehoor te geven aan waar je lijf en brein behoefte aan heeft. Bedenk voor jezelf een aantal korte activiteiten die je goed doen als je je mentaal vermoeid voelt. Hoe vaker je ze toepast, hoe meer dit een gewoonte gaat worden. Deze aanpak zal je helpen met de overgang tussen de actie van overdag en de rust van de nacht.

Zorg voor een helder onderscheid tussen je dag en je nacht

Ervaar je slapeloosheid? Dan is het beter om geen dutjes te doen overdag. Hiermee haal je slaapdruk weg die je juist zo hard nodig hebt voor de nacht. Bovendien wordt het voor je lijf en brein dan steeds minder duidelijk wanneer het tijd is voor actie en wanneer het tijd is voor rust. Je zult zien wanneer je voortdurend dezelfde slaaptijden aanhoudt, je je op een voorspelbaar tijdstip slaperig gaat voelen.

Voor een gezonde nachtrust is het nodig om een helder onderscheid te maken tussen je dag en je nacht.

Afbeelding: Anne Nekrashevich via Pexels.com