Van de jongvolwassenen heeft 1 op de 4 slaapproblemen. Dit is meer dan de slaapproblemen van jongeren in 2017. Dit meldt het CBS op basis van de Gezondheidsenquête naar aanleiding van het Jaarrapport Jeugdmonitor (09-11-2023).

Slaapproblemen en de gevolgen van slecht slapen bij jongeren

Van de 12- tot 18-jarigen had 20 procent van de meisjes en 14 procent van de jongens slaapproblemen in 2022. 10 procent van de meisjes en 5 procent van de jongens in deze leeftijdsgroep zei ‘nogal, veel of heel veel belemmerd te zijn’ door slaapproblemen. Denk bij slaapproblemen aan: moeite met in slaap vallen, moeite om door te slapen en/of te vroeg wakker worden.

Slaapproblemen en psychische problemen toegenomen bij jongeren

In 2022 gaf 22 procent van de 12- tot 25-jarigen aan dat ze in de afgelopen twee weken slaapproblemen hebben gehad. Van de meisjes van 12 tot 18 jaar had 15 procent psychische klachten in de afgelopen vier weken, tegen 8 procent van de jongens. De percentages jongeren met slaapproblemen, psychische klachten en depressie zijn vergeleken met 2017 toegenomen. Het aandeel jongeren dat zich in de afgelopen twee weken belemmerd voelde door slaapproblemen was in 2022 twee keer zo hoog als in 2017. 

Onderzoek naar slaapproblemen en psychische problemen bij jongeren

Het CBS doet jaarlijks onderzoek met behulp van de Gezondheidsenquête. Het CBS geeft geen verklaringen voor de stijgingen. De cijfers bevestigingen eerdere conclusies van onderzoeken naar de mentale gezondheid onder jongeren. Zoals het kwartaalonderzoek van het RIVM gericht op de mentale gezondheid en het onderzoek naar fysieke gezondheid, waar vermoeidheid onder valt. Jongeren met stress, eenzaamheid en mentale klachten hebben een grotere kans op lichamelijke klachten en andersom.

 

Vermoeidheid en slaaptekort bij jongeren

1 op de 3 jongeren (12-25 jaar) is vaak vermoeid. Van de jongeren had 52% (zeer) vaak last van 1 of meer lichamelijke klachten. De lichamelijke klachten waar jongeren het vaakst last van hadden zijn: vermoeidheid (33%), geheugen- of concentratieproblemen (19%), prikkelbaarheid (19%), slaapproblemen (18%) en hoofdpijn (17%). Bijna 1 op de 3 middelbare scholieren krijgt niet voldoende slaap. Jongeren hebben elke nacht tussen de acht en tien uur slaap nodig (richtlijn van de National Sleep Foundation). Jongeren lopen een extra groot risico op slaapgebrek, omdat er in de tienertijd veranderingen in de slaapcyclus plaatsvinden. De slaapcyclus verschuift waardoor tieners pas later in de avond moe worden.

Slaapcoaching voor jongeren

Slaapproblemen en psychische klachten hangen vaak met elkaar samen. Hierbij is het aan te raden om (eerst) de slaapproblemen aan te pakken. Hierdoor ontstaat meer vertrouwen en meer energie om met de psychische problemen aan de slag te gaan. Een korte kennismaking in mijn praktijk in Oosterbeek (of online) is altijd gratis.

Lees verder over slaap en jongeren:

Foto door Liza Summer.